Berluskoni talasa izbore za EU parlament

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni talasa izbore za EU parlament

BRISEL - Do izbora poslanika Evropskog parlamenta preostale su još tri nedelje, a predizborna kampanja koja je u toku tradicionalno izaziva slabo interesovanje glasača širom Evrope.

Skandal italijanskog premijera Silvija Berluskonija s atraktivnim televizijskim voditeljkama kao kandidatima za poslanike, učešće jednog italijanskog princa i brojnih partija ekstremne desnice i levice jedini su događaji koji su uspeli da uzdrmaju ravnodušnost glasača.

Krajnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << levica i krajnja desnica

Na izborima, koji će biti održani od 4. do 7. juna u 27 država članica Evropske unije, očekuje se učešće više stotina nacionalnih političkih partija, grupisanih u sedam panevropskih političkih grupacija - od krajnje levice, preko levog i desnog centra do ekstremne desnice.

Oni će se boriti za 736 umesto dosadašnjih 785 mesta u parlamentu koji ima dva sedišta - u Strazburu i u Briselu - i koji je, pored Saveta EU i Evropske komisije, jedan od stubova Unije.

Nova istraživanja javnog mnenja ukazuju na to da će evropska "narodnjačka" koalicija, odnosno desni centar, ponovo dobiti najveći broj poslaničkih mesta, ispred socijalističke koalicije, liberala, suverenista, zelenih, krajnje levice i desnice.

Očekujući slabo interesovanja glasača, zvaničnici EU i političke grupacije su krenuli u akciju privlačenja mlađih glasača, stvarajući na popularnim socijalnim medijima na internetu - poput Fejsbuka i Flikra - promotivne kampanja za izlazak na glasanje.

"Ključne poruke su datum izbora i uticaj odluka EP na svakodnevne živote Evropljana ... Time omogućavamo onima koji će prvi put da glasaju da se zainteresuju za ono što radi parlament, kako rade parlamentarci i šta izbori zaista znače", ističe EP sa svom sajtu.

Tako je na popularnom internet kanalu "Ju tjub" organizovan poseban odeljak pod nazivom "EU tjub"na kojem se mogu pratiti predizborne kampanje partija.

Plašenje facama ultranacionalista

Povodom tridesete godišnjice direktnih izbora za EP na internetu je predstavljena i stranica koja na interaktivan način upoređuje dve tipične evropske sobe - jedne iz 1979. godine a druge iz 2009. godine.

Klikom na različite objekte u sobama, korisnici mogu da uvide kako je evropsko zakonodavstvo uticalo na svakodnevni život građana Unije.

Pa, ipak, na svega par nedelja od održavanja izbore, sve je više evropskih medija koji uočavaju da za kampanju vlada slabo interesovanje.

"Nema medijske pažnje, nacionalne debate, ne govori se o ključnim pitanjima. Da nema interesovanja za mogući povratak ultradesničarske Britanske nacionalne partije, samo bi se najveći evroentuzijasti zainteresovali za izbore", ocenjuje "Edinburški žurnal".

List ističe da je problem u tome što se EU i dalje uglavnom smatra "ekonomskom unijom", a ne političkom, te u tome što je EP "njena najslabija institucija".

"Problem je u tome što samo oni s posebnim ekonomskim interesovanjem zaista brinu za izbore za EP. Pitanja kriminaliteta, zdravstva, obrazovanja su i dalje domen unutrašnje nacionalne politike", ističe list.

Britanski politički analitičar Enđu Moravčik ocenjuje da su "evropski izbori zanimljivi zbog pojave političkog ekstremizma i na levoj i na desnoj strani".

"Masovna izlaznost je jedini način borbe protiv ovog problema", kaže on.

A „Edinburški džurnal" zaključuje da bi "zato glasačima, umesto apstraktnih poruka, trebalo pokazivati lica Nika Grifina (Britanska nacionalna partija), Žan Mari Le Pena (Nacionalni front Francuske), Gerta Vildersa (Holandska partija slobode) s natpisom: "Da li vas ovi ljudi zaista predstavljaju?".

Berluskonijeve bračne muke

Među zanimljivim kandidatima za EP se nalazi i italijanski princ Emanuel Filibert od Savoje.

Tridesetšestogodišnji unuk poslednjeg italijanskog kralja, Umberta II, učestvovaće na izbornoj listi Unije demohrašćana Italije.

Međutim, najširu medijsku pažnju vezanu za evropske izbore do sada je izazvao italijanski premijer Silvio Berluskoni, skandalom koji preti da dovede do razvoda njegovog dugogodišnjeg braka s glumicom Veronikom Lario.

Naime, Berluskonija je supruga javno napala zbog plana da kao kandidate svoje partije za evropske izbore istakne atraktivne televizijske voditeljke i učesnice italijanskog „Velikog brata".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izbori za evropski parlament

Izvor: RTV Pink, 13.Maj.2009

Berluskoni i ekstremisti talasaju izbornu kampanju za EP. . . Do izbora poslanika Evropskog parlamenta preostale su još tri nedelje, a predizborna kampanja koja je u toku tradicionalno izaziva slabo interesovanje glasača širom Evrope.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.