Berluskoni poražen, vlada ostaje

Izvor: B92, 02.Okt.2013, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni poražen, vlada ostaje

Rim -- Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni ipak je morao da odustane od namere da ruši vladu i na glasanju u Senatu je podržao kabinet premijera Enrika Lete.

Glasanje o poverenju vladi izazvao je sam Berluskoni, naredbom ministrima iz svoje stranke "Narod slobode" (PDL) da se povuku iz kabineta.

Međutim, nakon pompezne najave da će, "uprkos svim rizicima, okončati Letinu vladu", ostao je bez podrške nekoliko ključnih funkcionera iz stranke i postalo je jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će neki poslanici PDL-a glasati za poverenje vladi.

Tako je italijanska vlada premijera Enrika Lete dobila danas podršku parlamenta nakon preokreta i poziva Silvija Berluskonija senatorima da je podrže.

Od 307 prisutnih senatora, njih 235 je podržalo Letinu vladu, dok je protiv vlade glasalo njih 70.

"Odlučili smo, ne bez interne debate, da izglasamo poverenje", izjavio je Berluskoni u kratkom obraćanju Senatu.

Berluskoni je jutros po dolasku u Senat najavio mogući zaokret, izjavom: "Saslušaćemo šta ima premijer da kaže, pa ćemo videti", a zatim je i praktično priznao politički poraz kada je objavio da će pružiti podršku svom rivalu.

"Italiji je neophodna vlada koja može da iznese strukturalne i institucionalne reforme neophodne da bi se zemlja modernizovala", istakao je Berluskoni u kratkoj izjavi, uoči glasanja o poverenju italijanskoj vladi.

Premijer Leta prethodno je upozorio da Italiji preti veliki rizik i insistirao na tome da sudske odluke treba primenjivati.

"Italija ulazi u rizik koji može biti fatalan, od vas zavisi da li ćete to sprečiti. Pozivam vas da date primer jedinstva", rekao je premijer Leta u parlamentu i pozvao poslanike da izglasaju poverenje njegovoj vladi.

Leta je rekao i da se: "U demokratskoj zemlji odluke pravosuđa primenjuju i da sudski slučajevi treba da budu odvojeni od politike".

Krizu je izazvao Berluskoni prošlog vikenda, jer se plaši da će izgubiti mesto senatora pošto je u avgustu osuđen na godinu dana zatvora zbog utaje poreza. Berluskoni, koji će krajem meseca napuniti 77 godina, izdržavaće kaznu u svom domu, uz društveno koristan rad.

Berluskoni je ranije optužio svog suparnika za "političko ubistvo kroz pravni sistem", a Leta mu je danas odgovorio rekavši da odluke suda moraju da se poštuju i da "u jednoj demokratskoj državi, sve kazne moraju da se izvrše", aludirajući na sudske procese u kojima je ključna figura Berluskoni.

Leta je istakao da je "stabilnost apsolutna vrednost". "Moramo imati opipljiva rešenja na prave probleme ljudi, moramo da povratimo sliku zemlje u svetu kao odgovorne" države, kazao je premijer.

"Moja vlada je rođena u parlamentu i ako treba da umre, umreće ovde, u parlamentu", poručio je jutros premijer Leta.

Međunarodni monetarni fond je upozorio da napetost u italijanskoj vladajućpj koaliciji ugrožava ekonomiju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Letta upozorio da se Italija suočava s "fatalnim rizikom"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Okt.2013

Vladajuća koaliciji u Italiji  najvjerojatnije će dobiti povjerenje parlamenta.  Premijer Enrico Letta  upozorio je poslanike da se zemlja “ suočava sa fatalnim rizikom”. Do glasanja o povjerenju dolazi nakon što je Silvio Berlusconi naredio svojim ministrima da se povuku iz kabineta. Ipak,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.