Berluskoni: Zašto bih se izvinio Obami?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni: Zašto bih se izvinio Obami?

BRISEL - Italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je sinoć u Briselu da nema razloga da se izvini zbog toga što je novog predsednika SAD Baraka Obamu opisao kao "mladog, zgodnog i preplanulog".

Na konferenciji za štampu posle samita EU u Briselu, Berluskonija je iznenadilo i vidno iznerviralo pitanje američkog novinara da li će se izviniti zbog uvredljivog komentara, preneo je Rojters.

"Zašto bih se izvinio? Vi biste trebalo da se izvinite Italiji!", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Berluskoni pre nego što je napustio prostoriju, preneo je Rojters.

Novinar američke ekonomske novinske agencije "Blumberg" je predložio italijanskom premijeru da se izvini zbog opaske izrečene juče tokom njegove posete Moskvi a koja je, po njemu, uvredljiva za SAD.

Smisao za humor

Berluskonijevi politički rivali iz partija levo od centra ocenili su juče da su premijerovi komentari rasistički, na šta im je Berluskoni odgovorio da su "imbecili bez smisla za humor".

O najnovijem Berluskonijevom gafu danas pišu italijanski listovi na prvim stranama.

"Republika" iz Rima naglašava da premijer nikada ne "izneveri najgora iščekivanja Italijana".

Britanska agencija podseća na neke od Berluskonijevih dosadašnjih gafova kao što je njegova primedba iz 2002. godine na račun danskog premijera Andersa Foga Rasmusena za koga je rekao da je "ne samo dobar kolega, već i najzgodniji premijer u Evropi" i da razmišlja da ga upozna sa svojom suprugom.

Diplomatski incident

Tri godine kasnije neukusna šala na račun finske predsednice Tarje Halonen izazvala je čak manji diplomatski incident.

"Morao sam da iskoristim svoju taktiku plejboja, iako je već izvesno vreme nisam upotrebljavao", rekao je tada italijanski premijer objašnjavajući kako je obezbedio podršku Helsinkija za predlog da sedište Evropske agencije za bezbednost hrane bude u Italiji.

Helskinki je posle ove opaske zatražio od italijanskog ambasadora da objasni reči premijera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.