Izvor: B92, 13.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berezovski planira obaranje Putina?

London -- Gardijan objavljuje intervju s ruskim oligarhom Borisom Berezovskim, koji "planira novu revoluciju u Rusiji".

Berezovski je, kako prenosi BBC, Gardijanu otkrio da, u dosluhu s pripadnicima vladajuće elite u Moskvi, namerava da obori režim predsednika Vladimira Putina. "Njegov režim nije moguće srušiti demokratskim putem. Bez sile i pritiska ne može da dođe do promena", ocenjuje Berezovski. Moskva traži reakciju Londona, britansko ministarstvo spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osudilo njegovu izjavu.

Gardijan dodaje da Berezovski, s kapitalom od skoro dve milijarde dolara, možda i raspolaže sredstvima za finansiranje takvog poduhvata, ali ističe da dodatnim detaljima ne raspolaže, budući da ih Berezovski nije ni obelodanio, navodeći da su te informacije osetljive.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je rekao da je reč o krivičnom delu koje bi trebalo da dovede u pitanje azilantski status Berezovskog u Britaniji, dobijen kada je bivši oficir ruske službe bezbednosti Aleksandar Litvinjenko vlastima rekao da je imao nalog da ga ubije. Litvinjenko je kasnije otrovan radioaktivnim polonijumom 210.

Moskva: Lišite ga statusa emigranta

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je Veliku Britaniju da Berezovskog liši statusa političkog emigranta, zbog njegovih poziva na smenu vlasti u Rusiji silom.

"U Londonu postoji mnogo dobrih pravnika. Pozivi na nasilnu smenu ustavnog poretka u drugoj državi su dovoljna osnova da se preduzmu neophodne mere", rekao je Lavrov novinarima.

On je podsetio da je Berezovski i ranije davao takve izjave i da je Rusija odavno zatražila od britanskih vlasti da spreče da Berezovski "koristi status političkog emigranta, grubo zloupotrebljava taj status i čini ono što po britanskom zakonodavstvu zahteva izručivanje".

U međuvremenu, rusko državno tužilaštvo podiglo je danas i krivičnu prijavu protiv Berezovskog zbog poziva da se aktuelna vlast u Rusiji sruši silom.

Predstavnik tužilaštva saopštio je da je protiv Berezovskog podignuta optužnica za "nasilno rušenje vlasti" odnosno ustavnog poretka. Berezovskom preti kazna zatvora od 12 do 20 godina.

Tužilaštvo je, danas, takođe, podiglo nove optužnice protiv Berezovskog za krađu i legalizaciju 214 miliona rubalja kompanije "Aeroflot".

Berezovski je, ranije u predmetu "Aeroflota" bio tretiran kao saučesnik, a sada se tretira kao izvršilac kriminalnog dela.

Državno tužilaštvo Rusije najavilo je da danas da će zatražiti od Londona i da ga liši statusa izbeglice i izruči ruskim vlastima.

Portparolka Državnog tužilaštva Marina Gridnjeva novinarima je izjavila da je tužilac Jurij Čajka naložio da se pripremi i uputi zahtev britanskim kolegama da daju pravnu ocenu izjava Berezovskog.

Forin ofis osudio izjavu biznismena

Britanski MIP osudio izjave Borisa Berezovskog. "Osuđujemo svaki poziv za nasilnu smenu vlasti neke države. Detaljno ćemo razmotriti svaku buduću izjavu Berezovskog", izjavio je neimenovani portparol Forin ofisa.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je danas Veliku Britaniju da Berezovskog liši statusa političkog emigranta, zbog njegovih poziva na smenu vlasti u Rusiji silom.

Berezovski je izjavio za današnji londonski "Gardijan" da planira revoluciju u Rusiji kako bi srušio s vlasti predsednika Vladimira Putina.

"Moramo da upotrebimo silu kako bismo promenili ovaj režim. Promena ovog režima nije moguća demokratskim sredstvima. Ne može biti promene bez sile, pritiska", rekao je listu Berezovski, koji se nalazi u egzilu u Britaniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.