Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belorusija proteruje američkog ambasadora

Minsk oštro reagovao na nove sankcije nametnute iz Vašingtona

Belorusija je juče povukla svog ambasadora iz Sjedinjenih Američkih Država i odmah snažno zatražila da američki diplomatski predstavnik u Minsku napusti ovu bivšu sovjetsku državu. Belorusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je, kako prenosi Rojters, da je ovaj potez povučen zbog odluke Vašingtona da nametne nove sankcije beloruskoj nacionalnoj petrohemijskoj kompaniji „Belneftehim”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Prema rečima Andreja Popova, portparola beloruskog ministarstva spoljnih poslova, povlačenje beloruskog ambasadora u Vašingtonu Mihaila Hvostova na konsultacije i preporuka američkom ambasadoru Karen Stjuart da napusti Belorusiju, predstavljaju samo neke od koraka koje će ova država preduzeti kao reakciju na nove ekonomske sankcije.

Ovakva reakcija Belorusije, koju Zapad optužuje za nepoštovanje osnovnih ljudskih prava, u Beloj kući je shvaćena kao „nepravedan” potez i kako je rekao portparol američkog predsednika, „duboko razočaravajući”.

„Za žaljenje je da Belorusija nastavlja represivne mere protiv svojih građana i predsednik Buš i SAD će nastaviti da podržavaju narod Belorusije i njihov zahtev da žive u slobodi”, rekao je Gordon Džondro, portparol Bele kuće, i dodao da ovaj potez još više udaljava Belorusiju od Evrope i ostatka sveta.

Džondro je, takođe, oštro kritikovao autoritarnu vlast u Minsku zbog postupanja sa uhapšenim opozicionim liderom.

SAD su, inače, uvele putna ograničenja beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku i članovima njegovog najbližeg okruženja, ali i finansijske sankcije protiv beloruskih vlasti zbog gušenja opozicije i slobodnih medija.

Amerika i Evropska unija, koja je takođe uvela ekonomske i putne sankcije Belorusiji, jasno zastupaju stav da Lukašenko mora da oslobodi političke zatvorenike i dozvoli veće demokratske slobode pre nego što sankcije budu povučene, a odnosi normalizovani.

Prema oceni Rojtersa, Aleksandar Lukašenko je pokušao da poboljša odnose sa Zapadom, naročito sa EU, posle prošlogodišnje rasprave sa Rusijom oko cene energenata.

Američka novinska agencija AP ocenjuje da je Lukašenkov gest dobre volje prema Zapadu bilo i to što je ove godine pustio iz zatvora nekoliko opozicionih aktivista. Iako je Stejt department pozdravio ova puštanja na slobodu kao pozitivne korake, američke diplomate zahtevale su i da Lukašenko oslobodi još jednog opozicionog lidera Aleksandra Kozulina, kao uslov da počne dijalog oko normalizacije odnosa. Međutim, vlasti u Minsku su Kozulinu, koji je 2006. godine bio Lukašenkov konkurent na predsedničkim izborima, dozvolili samo da prisustvuje sahrani svoje žene. Potom je odmah vraćen iza rešetaka, gde se nalazi od kada je uhapšen u toku postizbornih protesta.

N. R.

[objavljeno: 08/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.