Izvor: Blic, 08.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Beli đavoli' gerila Udaja Huseina

'Beli đavoli' gerila Udaja Huseina

KAIRO - Do sada nepoznata iračka gerilska armija, koja broji i do 100.000 ljudi i ima strategiju koja u sebi kombinuje gerilsko ratovanje i terorizam, usporava napredovanje američko-britanskih koalicionih trupa u Bagdadu i primorava ih da menjaju svoju taktiku.

Ovu armiju počeo je da stvara u aprilu prošle godine Udaj Husein, stariji sin Sadama Huseina. Sledio je očeve direktive, a u regrutovanju boraca nije imao nikakvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << problema jer ih je najveći broj došao iz BAAS partije, desne ruke Sadama Huseina, dok je ostatak privukla dobra plata od 200 dolara mesečno i bonus od 50 dolara za svakog zavrbovanog novog borca.

Pohađali su školu tri puta nedeljno, tvrde dobro obavešteni izvori. Prvo su prolazili kroz specijalnu obuku za vozače da nauče da voze 'k’o sam đavo', za volanom pikapa, najčešće 'nisana'. Istovremeno su imali obuku u rukovanju i pucanju iz teških mitraljeza i lakih bacača, i to u brzoj vožnji. Obučavali su se i u brzom postavljanju i aktiviranju eksploziva, pripremanju zaseda i izvođenju akcija u grupi vozila.

Predavači u toj školi za gerilce i teroriste su bili oficiri - obaveštajci iračke armije, njih oko 700. Oni su sticali znanja od eksperata terorističke Al Kaide a u isto vreme su, pod komandom Udaja, proučavali najsmrtonosniju terorističku praksu iz Avganistana, Čečenije, Izraela...

Teror na četiri točka, ili terorističku taktiku 'pikapa', Udaj je pozajmio iz Avganistana, gde su takve borbene grupe zvali 'belim đavolima'. Udaj je krajem prošle godine nabavio u Singapuru, Indoneziji i Maleziji oko 7.500 pikapa, koje su irački majstori prvo prefarbali bojom pustinje, a onda na njih montirali teške mitraljeze ili lake minobacače.

U sastavu ove malo poznate jedinice su i bombaši-samoubice kojih - kako tvrde obavešteni izvori - u svakom iračkom gradu, uključujući i Bagdad, ima između trojice i petorice. Iračani smatraju korišćenje bombaša-samoubica legitimnom vojnom taktikom.

Poznato je da je ovih dana irački potpredsednik Taha Jasin Ramadan pozvao sve Iračane, uključiv i žene, da kao 'ljudske bombe' krenu protiv Amerikanaca, što je spiker bagdadske televizije okarakterisao kao 'blagosloveni početak na putu žrtovanja i mučeničke smrti kako bi se osvajačima naneo gubitak koji oni nisu očekivali'.

Dogodilo se već da je podoficir iračke armije Ali Hamadi al-Hamani na kontrolnom punktu kod svetog šiitskog grada Nadžafa, automobilom krcatim eksplozivom, uleteo među američke vojnike, ubivši sebe i odnevši u smrt četvoricu marinaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.