Izvor: B92, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija konačno dobila vladu

Brisel -- Parlament Belgije izglasao je danas novu prelaznu vladu, nakon rekordnih 196 dana.

Time je okončana sestomesečna kriza koja je vodila nagađanjima o podeli te zemlje na valonski i flamanski deo. Vladu Gija Ferhofštada, bivšeg premijera, koji će tri naredna meseca voditi prelaznu vladu, podržalo je 97 poslanika, dok je 46 njih bilo protiv nje, a jedan poslanik je bio uzdržan.

Posle izbora u junu, Belgija je, zbog političke krize, bila bez vlade rekordnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 196 dana.

"Moj cilj sada je da povećam poverenje i omogućim dijalog zajednica", rekao je Ferhofštad u obraćanju parlamentu.

Ferhofštad treba da preda vlast 23. marta Ivu Letermeu, flamanskom konzervativcu koji ga je pobedio na izborima, ali nije uspeo da formira koaliciju s frankofonim strankama koje su se oštro protivile njegovim planovima za jačanje lokalne samouprave.

"Živimo u fantastičnoj zemlji vrednih radnika i razumnih ljudi", rekao je premijer prelazne vlade.

Nova vlada treba da sprovede hitne mere za borbu protiv rasta cena goriva i hrane i da pripremi institucionalne reforme u cilju smanjivanja napetosti između Valonaca i Flamanaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.