Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća o ubijanju civila u Iraku

Vašington -- Bela kuća se obavezala da će objaviti sve podatke o izveštajima da su marinci SAD-a ubili više iračkih civila u gradu Haditi

Bela kuća se obavezala danas da će objaviti sve podatke iz istrage o izveštajima da su američki marinci ubili više iračkih civila u gradu Haditi prošlog novembra, rečeno je u Vašingtonu.

Portparol Bele kuće Toni Snou rekao je da će Ministarstvo odbrane istražiti ceo incident i da je on dobio uverenje da će "kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se istraga završi svi detalji biti dostupni javnosti, tako da će svi imati sliku o tome šta se dogodilo".

On je dodao i da je predsednik SAD Džordž Buš saznao da su 24 civila ubijena u iračkom gradu Haditi kada je novinar časopisa "Tajm" pitao o tom incidentu ranije ove godine, posle čega je savetnik za nacionalnu bezbednosti Stiven Hedli o tome obavestio Buša.

Visoki vojni zvaničnici u SAD rekli su prošle nedelje da bi ti marinci mogli biti optuženi za ubistva u Haditi.

Jedan od kritičara rata u Iraku, poslanik demokrata iz Pensilvanije Džon Murta rekao je da je ubistvo civila u Haditi nanelo više štete SAD nego skandal zbog zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Graib.

On je dodao da je "očigledno" da je vojska pokušala da zataška ceo dogadjaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.