Bela kuća: Netanjahu prekršio obećanje, zabrinjava i kao prijatelj

Izvor: RTS, 05.Okt.2016, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: Netanjahu prekršio obećanje, zabrinjava i kao prijatelj

Bela kuća se pridružila kritici Stejt departmenta zbog odluke Izraela da osnuje novo jevrejsko naselje na okupiranoj Zapadnoj obali, ocenivši da je to kršenje obaveze koje je preuzela izraelska vlada i da ne liči na ponašanje prijatelja.
"Imali smo javna uveravanja izraelske vlade koja su suprotna toj novoj najavi, a ako se ima u vidu kako se prijatelji odnose jedni prema drugima, to je razlog za zabrinutost. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ima puno razočaranja i velike zabrinutosti u Beloj kući", rekao je portparol Džoš Ernest.
Kritike su usledile nakon što je odobren plan izgradnje 98 stambenih jedinica u novom jevrejskom naselju pored postojećeg naselja Švut Rahel. Planom se zapravo predviđa izgradnja do 300 stambenih jedinica i industrijske zone.
Jevrejski naseljenici tvrde da je to samo kvart postojećeg naselja i da je namenjen stanovnicima divljeg naselja Amona koji moraju da se isele do kraja decembra.
Stejt department je prethodno potpisivanje novog sporazuma o vojnoj pomoći SAD Izraelu povezao s kritikom izgradnje naselja.
Mark Toner, zamenik portparola Stejt departmenta, naglasio je da taj plan SAD smatraju kršenjem obaveza Netanjahuove vlade da ne gradi ni jedno novo naselje na Zapadnoj obali, gde Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu. Ta država bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.
Po nedavno potpisanom sporazumu, SAD će Izraelu dati vojne pomoći za 38 milijardi dolara u periodu od deset godina.
Netanjahu je još 2009. godine obećao predsedniku SAD Baraku Obami da Izrael neće izgraditi ni jedno novo nasilje. Tada je Netanjahu rekao da pristaje na osnivanje palestinske države.
"O teritorijalnim pitanjima će se diskutovati u trajnom sporazumu. Do tada nemamo nameru da gradimo nova naselja", rekao je tada Netanjahu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bela kuća: Netanjahu prekršio obećanje

Izvor: Beta, 05.Okt.2016

Bela kuća se danas pridružila kritici Stejt departmenta SAD zbog odluke Izraela da osnuje novo jevrejsko naselje na okupiranoj Zapadnoj obali, ocenivši da je to kršenje obaveze koje je preuzela izraelska vlada i da ne liči na ponašanje prijatelja."Imali smo javna uveravanja izraelske vlade koja...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.