Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe umirale zbog manjka osoblja u bolnici

Smrt više od 40 novorođenčadi tokom jula u jednoj turskoj bolnici posledica je nedostatka osoblja, kaže šef istražnog tima. Ministarstvo zdravlja naložilo je timu od šest doktora da provere pisanje štampe o tome da je u bolnici Zekai Tahir Burak u Ankari u poslednje dve nedelje umrlo 27 novorođenih beba. Jedan od doktora, Fahri Ovali, izjavio je, međutim, da je tim utvrdio da je u julu u toj bolnici umrlo čak 49 beba.

U porodilištu koje može da primi 122 bebe, u julu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je prosečno bilo 148 beba, što je povećalo opasnost od infekcija koje su bile uzrok četvrtine smrtnih slučajeva, rekao je Ovali.

"Na jednu medicinsku sestru dolazile su četiri bebe sa visokim rizikom", rekao je doktor navodeći da bi, prema propisima, na jednu sestru trebalo da dođu dve bebe.

"Povećan broj beba i mali broj osoblja koji bi trebalo o njima da se brine, uzrok su smrti novorođenčadi", rekao je Ovali ukazujući da nije bilo epidemije jedne bolesti, već je registrovano više tipova infekcija.

Ta bolnica je specijalizovana za visokorizične porođaje i većina rođenih ili primljenih beba su nedonoščad. Ovali je rekao da ih je u julu bilo 504.

Turska ima visoku stopu mortaliteta novorođenčadi od 23,6 na 1.000 novorođenih beba.

Ovali je još kazao da je nedostatak kvalitetnog medicinskog osoblja koje se bavi novorođenim bebama problem u čitavoj Turskoj.

"Ova bolnica ima brojčano više osoblja nego neke druge. Ali, to i dalje nije dovoljno", rekao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.