Baobab izumire alarmantnom brzinom!

Izvor: Mondo, 12.Jul.2018, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baobab izumire alarmantnom brzinom!

Staro afričko baobab drveće, uočljivo po svom nabubrelom deblu, poznato kao "drvo života" izloženo je novoj misterioznoj pretnji...

Neka od najvećih i najstarijih stabala naglo su izumrla poslednjih godina.

Devet od 13 najstarijih baobaba, starih između 1.000 i 2.500 godina, osušila su se poslednjih desetak godina prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nejčer Plants" (Nature Plants).

Naglo izumiranje se događa u razmerama bez presedana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << navodi se u studiji.

Sumnja se da na to utiču klimatske promene s porastom temperature i sve većom sušom, ali nije defninitivno utvrđen uzrok.

Drveće izumire u afričkim zemljama Botsvani, Namibiji, Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu.

Naučnici vide vrlo malo mladog drveća ove vrste u pogođenim oblastima dok starije drveće izumire.

Drveće koje se suši je na južnom obodu oblasti gde se nalaze baobabi, rekao je Stiven Vudborn iz južnoafričke Nacionalne fondacije za istraživanje i autor studije.



Izvor: Youtube/worldswonders

On je rekao da se veruje da se pomera klimatska oblast u kojoj ovo drveće raste, tako da se ne misli da se radi o opštem izumiranju baobaba. Smatraju da se radi o pomeranju mesta gde rastu pod pritiskom klime.

Baobab osvaja Evropu

Baobabi se nalaze u vrućim suvim delovima južnoafričke savane i često se nalaze u oblastima gde se kreću slonovi, nosorozi i druge divlje životinje. Slonovi pomažu da se razmnožava drveće.

Baobabi su kultni za ovaj deo Afrike zbog veličine, oblika i starosti. Ovo drveće skladišti velike količine vode u svom stablu i granama što im daje nabubreli izgled. Veliko drveće može da drži do 140.000 litara vode upijene tokom kišne sezone. Žedni slonovi često skidaju koru i drvo baobab drveća da dođu do vlažnih delova.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.