BUGARSKA: SUĐENJE ZA TRAGEDIJU NA OHRIDU

Izvor: Kurir, 22.Jul.2010, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BUGARSKA: SUĐENJE ZA TRAGEDIJU NA OHRIDU

SOFIJA - U bugarskom gradiću Dimitrovgradu počelo je suđenje Borjani Georgijevoj, organizatoru ekskurzije do Ohridskog jezera u Makedoniji u septembru prošle

SOFIJA - U bugarskom gradiću Dimitrovgradu počelo je suđenje Borjani Georgijevoj, organizatoru ekskurzije do Ohridskog jezera u Makedoniji u septembru prošle godine, na kojoj se tokom vožnje brodom udavilo 15 bugarskih turista.

Georgijeva je optužena za obavljanje turoperatorske delatnosti bez posedovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << adekvatne licence. Suđenje se odvija prema mestu prebivališta optužene Georgijeve, a na ročište je pozvano 30 svedoka.

Tužilac Atanas Palahutev zatražio je novčanu kaznu od hiljadu do pet hiljada leva (od 500 do 2.500 evra), ali ne i krivičnu odgovornost za organizatorku putovanja Georgijevu. U nesreći koja se dogodila 5. septembra prošle godine u potapanju broda "Ilinden" na Ohridskom jezeru poginulo je 15 bugarskih turista.

U Makedoniji još nije počelo suđenje, a istražni sudija razmatrao je više mogućih verzija koje su dovele do ove teške tragedije. Kao najverovatniji uzrok tragedije ističe se pretovarenost broda, budući da je na njemu bilo 13 turista više od dozvoljenog broja.

U trenutku nesreće na brodu je bilo 57 putnika, a po tehničkoj dokumentaciji brod "Ilinden", koji je proizveden 1924. godine, može da primi maksimalno 45 putnika. Brod je bio registrovan kao tehnički ispravan.

Kažnjena Georgijeva

Regionalni sud u bugarskom gradu Dimitrovgradu kaznio je sa 4.500 leva (2.250 evra) Borjanu Georgijevu, organizatorku ekskurzije do Ohridskog jezera u Makedoniji u septembru prošle godine, na kojoj je tokom vožnje brodom poginulo 15 bugarskih turista. Prema odluci suda, Georgijeva je lišena i prava da se bavi trgovinskom delatnošću u roku od dve godine.

Georgijeva je tokom suđenja tvrdila da se nije ni bavila tom delatnošću i nije izdavala dokumenta, već je odluku o organizovanju ekskurzije donela tokom neformalnih razgovora sa poznanicima, koji su izrazili želju da posete Ohrid. Ona je, kako je rekla, prikupila novac jer je organizovala transport. Na suđenju je saslušano tridesetak svedoka, koji su tvrdili da je Georgijeva bila organizator ekskurzije, prenosi Tanjug.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.