BEN ALI S PORODICOM POBEGAO U SAUDIJSKU ARABIJU (VIDEO)

Izvor: Kurir, 15.Jan.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEN ALI S PORODICOM POBEGAO U SAUDIJSKU ARABIJU (VIDEO)

TUNIS - Predsednik parlamenta Tunisa Fued Mebaza zvanično je postavljen za vršioca dužnosti predsednika pošto je predsednik Tunisa Zin el Abidin Ben Ali napustio zemlju, prenela je tuniška agencija TAP.

Odlukom Ustavnog saveta danas je zvanično Ben Ali smenjen s funkcije.

Predsednik Saveta Fethi Abdenader izjavio je da će Mebaza na funkciji vršioca dužnosti imati rok do 60 dana da organizuje izbore. Posle 23 godine vladavine, predsednik Ben Ali je u petak napustio zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i tako postao prvi šef jedne arapske države koji je pobegao iz zemlje pod pritiskom uličnih protesta.

Ben Ali je u toku noći s porodicom stigao u Džedu, u Saudijsku Arabiju. U međuvremenu je Saudijska Arabija potvrdila da je u Kraljevinu doputovao bivši predsednik Tunisa s porodicom. "Kraljevina pozdravlja dolazak predsednika Zin Al Abidin Ben Alija i njegove supruge", javila je saudijska državna novinska agencija SPA, a preneo Rojters.

On je morao da napusti Tunis posle mesec dana protesta, koji su demonstranti nazvali "revolucijom jasmina". U tim protestima je, prema poslednjim informacijama, poginulo najmanje 66 osoba.

Po odlasku Ben Alija iz zemlje, premijer Mohamed Ganuši bio je izjavio na televiziji da preuzima mesto vršioca dužnosti predsednika "do daljeg".

Centar glavnog grada Tunisa bio je u toku noći potpuno pust i tih posle zavođenja vanrednog stanja i policijskog časa zbog nemira u proteklih nekoliko dana. Tuniška agencija TAP javila je da policijski čas traje do šest sati ujutru, ali se niko i posle toga nije usudio da izađe na ulice Tunisa.

Helikopteri vojske, koja nadgleda sprovođenje vanrednog stanja u zemlji, nadletali su glavni grad rano ujutru, kako bi identifikovali pljačkaše prodavnica, prenose tamošnji mediji.

Da podsetimo, nemiri i sukobi s policijom u Tunisu počeli su zbog socijalnog bunta izazvanog povećanjem cena prehrambenih artikala, a pretvorili su se u politički zahtev za promenama i odlaskom predsednika države koji je čvrstom rukom vladao Tunisom pune 23 godine.

Situacija u Tunisu u centru je pažnje svih svetskih medija, a nemačka štampa piše da ova afrička zemlja ispisuje istoriju jer se decenijama nije dogodilo da neki muslimanski lider napusti zemlju dobrovoljno, kao i da se sa napetošću prati da li će situacija u ovoj zemlji uticati na okruženje.

Arapi širom regiona podržavaju antivladine proteste u Tunisu putem "Tvitera", "Fejsbuka" i blogova, čestitajući tuniskom narodu. Poruke podrške preko društvenih mreža preplavile su internet, prenela je agencija AP. Egipatski aktivisti koji su protiv 30-godišnjeg režima predsednika Hosni Mubaraka takođe gledaju s nadom na događaje u Tunisu koji su doveli do rušenja predsednika s vlasti posle 23 godine vladavine. Pedesetak Egipćana okupilo se ispred ambasade Tunisa u Kairu kako bi proslavili događaje u Tunisu pevajući i igrajući. Oni su izvikivali parole kao što su "Ben Ali, reci Mubaraku da i njega čeka avion", preneo je AP.

Svi aerodromi u Tunisu otvoreni

Svi aerodromi u Tunisu su otvoreni, saopštila je služba civilne avijacije pošto je vazdušni saobraćaj u petak zatvoren zbog nemira u zemlji. "Vazdušni saobraćaj svi aerodromi u zemlji su otvoreni", navodi se u saopštenju. Služba je upozorila putnike da se pre odlaska na aerodrom raspitaju o redu leta kako se ne bi pravile gužve.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.