BBC: Tim Barou novi britanski ambasador pri EU

Izvor: B92, 04.Jan.2017, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC: Tim Barou novi britanski ambasador pri EU

London -- Visoki diplomata Tim Barou biće imenovan za novog britanskog ambasadora pri EU umesto Ajvana Rodžersa, koji je pre dva dana podneo ostavku, javlja BBC.

Izvori bliski britanskom Ministarstvu inostranih poslova potvrdili su da će Barou, nekadašnji ambasador u Moskvi, sada imati ključnu ulogu u pregovorima Velike Britanije o izlasku iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU (Bregzit).

Barou je bio ambasador u Moskvi od 2011. do 2015. godine.

Odlazeći britanski ambasador Rodžers je danas je oštro kritikovao vladin pristup pregovorima o Bregzitu.

Rodžers je u oproštajnom mejlu upućenom osoblju ambasade naveo da se pristup Velike Britanije pregovorima zasniva na "neutemeljenim argumentima" i "zbrkanom razmišljanju".

Njegovo pismo su objavili britanski mediji dan pošto je on podneo ostavku, manje od tri meseca pre najavljenog pokretanja procedure izlaska Velike Britanije iz EU.

Prema njegovim rečima, visoki državni činovnici pripremaju se za pregovore s Briselom, a još ne znaju prioritete vlade.

Rodžers je ranije rekao da pregovori o novom trgovinskom sporazumu Britanije i EU mogu trajati duže od očekivanog, kao i da je moguće da se proces završi neuspehom.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da će do kraja marta formalno pokrenuti proceduru za izlazak njene zemlje iz EU.

Kako navode britanski mediji, odlazak Rodžersa posledica je pogoršanja njegovih odnosa s nekim članovima vlade oko Bregzita.

Rodžersa je na mesto ambasadora pri EU imenovao bivši britanski premijer Dejvid Kameron 2013. i očekivalo se da će on imati ključnu ulogu u pregovorima o Bregzitu. ;
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.