Azarov:Rusija stoji iza naše odluke

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azarov:Rusija stoji iza naše odluke

Kijev -- Rusija stoji iza odluke Ukrajine da obustavi sklapanje sporazuma sa EU o pridruživanju, potvrdio je ukrajinski premijer Mikola Azarov.

"Rusija je predložila odlaganje potpisivanja i otpočinjanje pregovora (sa Rusijom)", rekao je Azarov povodom tvrdnji EU da je Moskva izvršila pritisak na Kijev da bi sprečila poipisivanje tog sporazuma.

Premijer je precizirao da sa Moskvom nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogovorena nikakva kompenzacija u zamenu za odustajanje od sporazuma sa EU. "Naravno da nije", rekao je on stranim novinarima.

Azarov je rekao i da nikakav dogovor nije preciziran o reviziji cena ruskog gasa za Ukrajinu. "Počinjemo pregovore početkom decembra sa Rusijom o uspostavljanju normalnih trgovinskih i ekonomskih odnosa", dodao je on.

Kako je objasnio, EU nije ponudila podršku Ukrajini, koja je u teškoj ekonomskoj situaciji.

"Nismo dobili neophodnu podršku EU u trenutku kada je to bilo važno. EU nije dala nikakvu pomoć, osim izjava", kazao je.

Čelnici EU Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo kažu da i dalje važi ponuda EU za dalje evrointegracije Ukrajine. Kritikuju Rusiju jer vrši pritisak na Kijev.

On je ukazao da je i MMF dodatno otežao, uoči sklapanja sporazuma, uslove kreditiranja. "MMF ili ne razume ekonomsku situaciju u Ukrajini, ili namerno postavlja neprihvatljive uslove", rekao je premijer.

"Da nismo rešili naš spor s Rusijom, morali bismo da se suočimo sa ekonomskom katastrofom", kazao je, dodavši da Ukrajina neće da bude predmet geopolitičke borbe.

Ukrajina ne želi da se nađe u bojnom polju između Rusije i EU, rekao je Azarov, ističući da treba uzeti u obzir i njene interese.

Predsednik Viktor Janukovič u četvrtak i petak će na samitu u Vilnjusu razgovarati o mogućnosti sklapanja sporazuma o pridruživanju. "Želimo da razgovaramo o problemima utroje - s Rusijom i EU", kazao je ukrajinski premijer.

"Rusija je prihvatila taj predlog, sada je lopta na strani EU", objasnio je.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina: Nema novih ruskih kredita

Izvor: B92, 26.Nov.2013

Kijev -- Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov izjavio je da između Ukrajine i Rusije nema nikakvih dogovora o novim kreditima, pošto je Kijev odustao od sporazuma s EU...Odgovarajući na pitanje da li je postignut dogovor o novim kreditima sa Moskvom, Azarov je rekao da "naravno, nije", naveo je Rojters...Nakon...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.