Avioprevoznici traže preispitivanje restrikcija

Izvor: Vesti-online.com, 18.Apr.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avioprevoznici traže preispitivanje restrikcija

Udruženje evropskih aerodroma i avioprevoznika pozvalo je danas na preispitivanje restrikcija koje su uticale na zatvaranje velikog dela evropskog vazdušnog prostora zbog oblaka pepela iz vulkana na Islandu.

Evropski avioprevoznici i aerodromi smatraju bezbednost apsolutnim prioritetom, ali preispituju razmere restrikcija letova koje su trenutno na snazi, navodi se u saopštenju tog udruženja, preneo je Rojters.

Erupcija vulkana na Islandu nije događaj bez presedana >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i procedure koje se primenjuju u drugim delovima sveta za vulkanske erupcije i čini se da ne zahtevaju vrstu restrikcija kakve su trenutno na snazi u Evropi, dodaje se u saopštenju.

Aviosaobraćaj u većem delu Evrope u blokadi je već četvrti dan i većina zemalja zatvorila je vazdušni prostor do sutra zbog ogromnog oblaka pepela uzrokovanog erupcijom islandskog vulkana ispod glečera Ejafjalajokul.

Britanski list "Sandej tajms" objavio je danas da je u svetu oko pet miliona putnika ostalo bez prevoza, zbog prekida avionskog saobraćaja nad većim delom Evrope nastalog usled ogromnog oblaka vulkanskog pepela koji se podigao u atmosferu posle erupcije vulkana na Islandu.

Aviokompanije, zbog blokade vazdušnog saobraćaja koji traje već četiri dana, gube oko 200 miliona dolara dnevno, navodi "Sandej tajms".

Izveštavajući o milionima putnika koji su ostali bez prevoza i čekaju po aerodromima i hotelima širom sveta, list piše da je nekima rečeno da možda neće stići do svojih destinacija do sledećeg meseca.

Istovremeno, železničke kompanije i vlasnici trajekta preko Lamanša beleže rekordan broj putnika pošto je kroz Dover samo u subotu prošlo 60.000 ljudi, preneo je Bi-Bi-Si.

Otkazani su mnogobrojni koncerti i poslovne konferencije, a dovedeno je u pitanje i učešće najboljih atletičara na londonskom maratonu sledeće nedelje, dok je na univerzitetu u Kembridžu odložen ispitni rok zbog velikog broja profesora i studenata koji su u inostranstvu, piše "Sandej tajms".

Britanski tabloidi upozoravaju da bi prekid aviosaobraćaja mogao da ima "razorni efekat na turizam i berze i da bi mogao da prinudi i neke aviokompanije da proglase bankrot".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.