Avion na solarni pogon 24 sata u vazduhu

Izvor: Blic, 08.Jul.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion na solarni pogon 24 sata u vazduhu

Eksperimentalni avion na solani pogon "solar impals" sleteo je jutros u 09 sati u vojnu bazu u Pajern u Švajcarskoj posle 26 sati neprekidnog leta, javile su agencije.

Inženjeri u kontrolnom centru i pilot Andre Boršberg sada se spremaju za sletanje aviona na aerodrom u vojnoj bazi Pajern, 50 kilometara jugozapadno od glavbnog grada Švajcarske Berna.

Avion koji je zamislio švajcarski istraživač Bertran Pikar, uzleteo je juče rano ujutro brzinom od 35 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na sat iz baze u Pejernu.

Pikar, prvi čovek koji je u balonu obleteo svet bez spuštanja, izjavio je da je cilj eksperimenta "let bez goriva".

"Cilj je da pokažemo da možemo da budemo mnogo manje zavisni od fosilnih goriva nego što se obično veruje", objasnio je. "Jasno je da je ovo nešto sasvim novo u avijaciji".

"Solar impals" kao jedini izvor energije ima oko 12.000 foto ćelija raspoređenih na celoj površini krila, a one napajaju četiri elektro motora od kojih svaki ima deset konjskih snaga.

Sedam godina rada bilo je potrebno da se napravi "solar impals" koji ima krila raspona kao "erbas A340" - 63,40 metara - a težak je samo 1.600 kilograma.

Konstrukcija je počela prošle godine a cilj je da "solar impals" 2013. ili 2014. pokuša da obleti planetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.