Izvor: B92, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan:Ubijeni nemački novinari

Kabul -- Nemačka vlada uputila saučešće porodicama Karena Fišera i Kristijana Štruvea i zatražila pronalaženje ubica.

Njihova tela su pronađena juče u oblasti Baglan. Ekipa je trebalo da snimi budističko svetilište koje su razorili Talibani 2000. godine. Avganistanska policija privela je osam osoba za koje se pretpostavlja da su videli šta se dogodilo u Bamijaru. To mesto je postalo poznato pre šest godina, kada su Talibani uništili čuvene skulpture Bude, uklesane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u steni.

Pripadnici koalicionih snaga koji se nalaze u Afganistanu, uveravaju preostale novinare da je situacija pod kontrolom. "Žalim zbog vaših kolega koji su izgubili živote radeći u Avganistanu. Iako oni nisu bili sa međunarodnim snagama kada su ubijeni, oni su mnogo vremena bili sa našim trupama. Sećanje na njih podstaćiće i vojnike i novinare na zadatke u ovoj zemlji koji su bitni za budućnost Avganistana, ali su i veliki rizik", rekao je novinarima major američke vojske Luk Niting.

Zvaničnici u Avganistanu su rekli da su novinari imali sve neophodne dozvole za kretanje, ali nisu imali oružanu pratnju. Noć u kojoj su ubijeni proveli su pod šatorom.

"Pretprošle noći dva Nemca su bila na putu Baglan-Bamijar. Odseli su u gradu Tala va Barfak, tu su prenoćili. Oko pola dva ujutro napao ih je za sada neidentifikovani napadač", rekao je Zemari Bašari iz Ministarstvo inostranih poslova.

Nemački novinari su prvi koji su ubijeni u Avganistanu posle 2001. kada je okončana američka kampanja tokom koje je stradalo osam novinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.