Autobus Baraka Obame još opakiji od “Zveri”

Izvor: Blic, 16.Avg.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autobus Baraka Obame još opakiji od “Zveri”

MINEAPOLIS - Limuzina predsednika Baraka Obame svakako zaslužuje nadimak “Zver”, ali njegov novi autobus je jož strašnija “životinja”.

Američki lider je juče otpočeo predizbornu kampanju u tom luksuznom vozilu još zlokobnijeg izgleda, sa crnim zatamnjenim staklima, čija je proizvodnja koštala 1,1 milion dolara.

Bleštav crni blindirani autobus, u kome sve vrvi od najsavremenije tajne komunikacione tehnologije, sa crvenim i plavim rotacionim svetlima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napred i pozadi, prvi put se pojavio na drumu juče na predsednikovoj trodnevnoj turneji po Minesoti, Ajovi i Ilinoisu.

Vozilo je naručila Tajna služba SAD, koja je uvek iznajmljivala autobuse za izborne kampanje, a onda ih "renovirala” da bi obezbedila odgovarajuću zaštitu za predsednike i stranačke kandidate. Međutim, ovoga puta Tajna služba je odlučila da naruči svoje vozilo, računajući da će se trošak od 2,2 miliona dolara za dva autobusa, čiji se vek trajanja procenjuje na 10 godina, uskoro isplatiti.

Nože da izdrži udar granate

Autobus marke "kadilak” ima debela ojačana vrata i neprobojna stakla otporna na metke i dovoljno je robustan da može da izdrži udar granate na raketni pogon ili napad hemijskim oružjem.

- Pokazali smo još '80-ih godina da nam ovakvi autobusi trebaju - rekao je Ed Donovan, portparol Tajne službe, podsećajući na dane kada je tadašnji predsednik Ronald Reagan obilazio zemlju u autobusu.

Oba autobusa stajaće na raspolaganju predsedniku Obami i republikanskom kandidatu za predsednika, ukoliko to zatraži, za sve vreme kampanje za izbore 2012. godine. Ali pošto su vozila sastavni deo voznog parka vlade SAD, učesnici kampanje neće smeti da ga oblepljuju svojim plakatima ili parolama.

Vozila će se takođe koristiti kao bezbedne mobilne lokacije za agente Tajne službe prilikom putovanja na udaljene ili zabačene lokacije, izjavio je Donovan.

Zvaničnici su odbili da otkriju konkretne specifikacije autobusa, ali su rekli da se prilikom opremanja vodilo računa o merama opreza na isti način kao prilikom proizvodnje predsednikove čuvene limuzine prozvane Zver.

Po svetu ga prevozi ogroman teretni avion, a pojavljivaće se svuda gde boravi i predsednik Obama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama na turneji u novom autobusu (Foto)

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Avg.2011

MINEAPOLIS - Limuzina Baraka Obame, predsjednika SAD, svakako zaslužuje nadimak "zvijer", ali njegov novi autobus je još strašnija "životinja".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.