Austrija ne želi da sudi Kumfu

Izvor: Blic, Beta, 21.Mar.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija ne želi da sudi Kumfu

Jozijas Kumf

Jozijas Kumf, bivši čuvar u nacističkim koncentracionim logorima koji je u četvrtak deportovan iz SAD u Austriju, od juče je slobodan čovek i neće mu biti suđeno, saopštilo je Ministarstvo pravde Austrije.

Vlasti u Beču tvrde da neće moći da sude Kumfu zbog zastarelosti njegovih zločina i zbog toga što je imao manje od 20 godina kada su zločini počinjeni.

Američko Ministarstvo pravde koje je nadgledalo deportaciju Kumfa navelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da je on bio čuvar u koncentracionom logoru Zaksenhauzen u Nemačkoj, kao i u radnom logoru Travnjiki u Poljskoj. Kumf je emigrirao iz Austrije u Ameriku 1956. godine, dobio je američko državljanstvo 1964. godine i započeo novi život u Rejsinu u saveznoj državi Viskonsin.

Dok je bio u Travnjikima, učestvovao je u masovnom ubijanju 3. novembra 1943. godine, kada je nastradalo 8.000 jevrejskih muškaraca, žena i dece. Prema njegovim izjavama, zadatak mu je bio da puca u one koji su preživeli streljanje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši nacista izručen Austriji

Izvor: B92, 19.Mar.2009, 21:38

Vašington -- Bivši čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Jozijas Kumf deportovan je iz SAD u Austriju, saopštilo je američko ministarstvo pravde... Kumf (83) je služio kao čuvar u Nemačkoj u logoru Zaksenhauzen, zatim u radnom logoru Travniki u okupiranoj Poljskoj, kao i u nekoliko mesta...

Nastavak na B92...

Bivši čuvar nacističkih logora izručen Austriji

Izvor: RTS, 20.Mar.2009, 12:37

Amerika izručila Austriji Josiasa Kumpfa, nekadašnjeg čuvara nacističkog koncentracionog logora, koji je rodom iz Srbije, saopštilo je austrijsko Ministarstvo pravosuđa. ..Nekadašnji čuvar nacističkog koncentracionog logora Josias Kumpf (83) izručen je Austriji, saopštilo je austrijsko Ministarstvo...

Nastavak na RTS...

Oslobođen nekadašnji nacista

Izvor: B92, 20.Mar.2009

Beč -- Bivši čuvar u nacističkim koncentracionim logorima Jozijas Kumf, koji je iz SAD deportovan u Austriju, od danas je slobodan čovek i neće mu biti suđeno... Portparolka Ministarstva pravde Austrije Katarina Svoboda izjavila je da su vlasti u Beču još ranije upozorile američke vlasti da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.