Atina i Ankara jačaju energetsku saradnju

Izvor: Blic, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina i Ankara jačaju energetsku saradnju

Kostas Karamanlis, premijer Grčke, i Redžep Tajip Erdogan, njegov turski kolega, juče su na svečanoj ceremoniji zajedno otvorili gasovod kojim će se do evropskih tržišta prenositi gas iz kaspijskog regiona. Gasovod u dužini od 300 kilometara snabdevaće članice EU gasom iz kaspijskog regiona, zaobilazeći Rusiju i nestabilno područje Bliskog istoka. On će povezivati grčku i tursku mrežu gasovoda, da bi na kraju transportovao gas iz Azerbejdžana do Italije.

„Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << projekat će doneti značajne koristi i Turskoj i Grčkoj. Pokazuje da možemo da živimo u harmoniji i da od toga imamo koristi", rekao je Karamanlis, ponovivši svoju podršku za napore Turske da postane članica EU.

„Svi Grci žele dobrosusedske odnose sa Turskom i snažno podržavaju kurs Turske prema Evropi", rekao je grčki premijer.

Erdogan je ukazao na potencijal za dalje širenje grčko-turske saradnje u oblasti energetike. „Ovaj gasovod će podstaći prosperitet u regionu. Put svile će takođe postati put energetike koji povezuje istok i zapad, preko Turske", rekao je Erdogan.

Svečanosti otvaranja gasovoda prisustvovao je i Semjuel Bodman, američki sekretar za energetiku, koji je rekao da je to „novi energetski most između istoka i zapada". Bodman je naglasio da je „ovaj izvanredni projekat prva veza između azerbejdžanskih i kaspijskih snabdevača gasa iz centralne Azije do evropskih potrošača". Svečanosti je prisustvovao i Ilham Alijev, predsednik Azerbejdžana.

Rusija svojim isporukama gasa podmiruje 25 odsto potreba Evrope, a trećinu potreba u nafti, pokazuju podaci „Evrostata", pa zapadni krugovi sve više strahuju da bi Moskva mogla energetiku da upotrebi kao političko oruđe.

Radovi na projektu vrednom 300 miliona evra počeli su u martu 2005, na inicijativu Karamanlisa i Erdogana. Grčki analitičari ističu da je „ovo praktično prvi značajniji zajednički projekat koji povezuje dve zemlje" i koji im donosi uzajamne ekonomske koristi. Podvodni gasovod od Burse u Turskoj do Komotinija u Grčkoj u početku će transportovati 250 miliona kubnih metara gasa godišnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.