Asteroid prolazi blizu Zemlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asteroid prolazi blizu Zemlje

Asteroid, čija se veličina procenjuje na od 15 do 40 metara, proći će danas pored Zemlje.

Asteroid nazvan 2018 CB, koji je otkriven pre pet dana, proći će pored Zemlje na razdaljini manjoj od petine udaljenosti između naše planete i Meseca.

On će, naime, proći na udaljenosti od 69.700 kilometara.

Asteroid je prvi put primećen u okviru astronomskog istraživanja Katalina Skaj Survej u američkom gradu Tusonu - projekta koji finansira NASA za snimanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potencijalno opasnih asteroida.

Ipak, iako će proći "relativno blizu" Zemlje za astronomske uslove, asteroid nije ni blizu da predstavlja pretnju, prenosi Bi-Bi-Si.

"Iako je 2018 CB poprilično mali, može da bude veći od asteroida koji je ušao u atmosferu iznad Čeljabinska u Rusiji, pre skoro pet godina, 2013", rekao je menadžer Centra NASA za studije objekata pored Zemlje Pol Čodas.

On je dodao da se asteroidi ove veličine ne približavaju našoj planeti "ovako blizu".

"Možda samo jednom ili dva puta godišnje", ukazao je on.

U okolini grada Čeljabinska je 2013. godine više delova metoroida raspalo se na visini od 30-tak kilometara iznad Zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.