Anonimusi objavili spisak simpatizera Kju-kluks-klana

Izvor: Studio B, 06.Nov.2015, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anonimusi objavili spisak simpatizera Kju-kluks-klana

Globalni pokret Anonimusi objavio je na internetu podatke o oko 1.000 osoba za koje tvrdi da su simpatizeri Kju-kluks-klana.

Ta "labava koalicija" hakera kaže da je objavljivanje podataka "oblik otpora" rasnom nasilju.

Kju-kluks-klan, pokret koji zagovara nadmoćnost bele rase, prošle godine je pretio da će upotrebiti "smrtonosnu silu" protiv onih koji protestuju zbog ubistva crnog mladića iz Fergusona u Misuriju.

Spisak navodnih članova Klana, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << objavljen početkom ove nedelje je kako se čini bio lažan, dok ovaj novi spisak uključuje profile ljudi koji su se pridružili ili "lajkovali" grupe vezane za Kju-kluks-klan na društvenim mrežama Fejsbbuk i Gugl plus.

Mnogi od tih profila sadrže rasisitička obeležja i parole, a Anonimusi kažu da su spisak pravili koristeći ljudsku inteligenciju a ne hakovanje.

"To znači da su pojedince na spisku identifikovali ljudski izvori putem otvorenh (razgovori sa ekspertima) i prikrivenih (digitalna špijunaža, društveni inžinjering) metoda," navodi se u saopštenju obljavljenom uz listu.

Lažni spisak članova Klana objavljen ranije ove nedelje uključio je nekoliko američkih političara, a Anonimusu su ga odmah demantovali sa svog Tviter naloga, navodeći da stoje jedino iza spiska koji će biti objavljen 5. novembra, takođe na Tviteru.

Peti novembar je poznato po tome što je tog dana 1605. godine Gaj Foks sa grupom zaverenika pokušao da barutom raznese engleski parlament a maske koji su nosili su postale simbol Anonimusa, podseća BBC.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.