Izvor: RTS, 10.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ankete: Kadima u prednosti nad Likvudom

Liderka partije centra Cipi Livni pozvala desničarskog vođu Benjamina Netanijahua da zajedno formiraju vladu nacionalnog jedinstva. Partija Kadima koja je pobedila na zborima, u budućem parlamentu Izraela imaće 28 mandata, a desničarska opoziciona partija 27.

Lider izraelske partije desnog centra Kadima, ministarka inostranih poslova Cipi Livni proglasila je pobedu na parlamentarnim izborima, uprkos veoma neizvesnoj i tesnoj trci sa desničarskom partijom Likud Benjamina Netanjahua. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<  

Izraelski ambasador u Beogradu Artur Kol priredio je u svojoj rezidenciji svečani prijem povodom održavanja izbora u toj zemlji.

"Danas imamo proslavu demokratije. Izbori su u demokratskim društvima uvek napeti u neku ruku, posebno za vođe političkih partija, ali su i povod za slavlje naroda, jer je to prilika da odaberu vođstvo koje će predvoditi državu u narednom periodu", izjavio je Kol.

Ambasador Izraela nije želeo da spekuliše o ishodu izbora, ali je naveo da će ko god pobedi morati da se pozabavi veoma teškim problemima poput bezbednosne situacije, mirovnog procesa i ekonomske krize.

Zaposleni u izraelskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svetu već su glasali pre deset dana.

Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni pozvala je vođu Likuda, Benjamina Netanijahua da formiraju vladu nacionalnog jedinstva, na čijem čelu bi se nalazila ona, u svojstvu lidera partije centra Kadima.

Kako je javila agencija Rojters, poziv je upućen u trenutku dok su preliminarni rezultati pokazivali da, na juče održanim vanrednim opštim izborima u Izraelu, Kadima vodi sa nešto više od jednog procenta u odnosu na opozicioni Likud, odnosno ima osvojenih 22,9 odsto glasova, a Likud 21,8.

Na osnovu prebrojanih glasova sa 99 odsto izbornih mesta, do sada vladajuća Kadima i dalje vodi sa osvojenih 28 od 120 mesta u Knesetu (parlamentu), a sledi je desni opozicioni Likud sa 27 poslaničkih mandata.

Ultradesna partija, "Izrael naš dom" treća je sa 15, a laburisti levog centra četvrti sa 13 mandata.

Ankete birača neposredno posle izbora takođe su predvidele tesnu pobedu Kadime.

Uprkos takvim predviđanjima nije sigurno da će liderka te stranke, dosadašnja ministarka spoljnih poslova Cipi Livni, moći da okupi koaliciju od 61 člana, potrebnu za formiranje vlade.

Ako se ankete pokaže kao tačne, desničarski blok koji predvodi lider Likuda Benjamin Netanijahu će dobiti 63 do 64 mesta, dok će levičarski s Livnijevom na čelu imati 56 do 57 poslanika.

Iako u Izraelu još nije jasno ko će formirati novu vladu, liderka Kadime Cipi Livni je odmah najavila da će to učiniti njena partija i da će ona biti premijer.

Međutim, i vođa Likuda je izjavio da će on biti sledeći predsednik izraelske vlade.

Ako odnos desnice i levice u novom Knesetu bude 64 prema 56, Livnijevoj bi, uprkos pobedi na izborima, mogao biti uskraćen mandat da formira novu vladu.

U tom slučaju predsednik Šimon Peres bi taj mandat mogao da poveri Netanijahuu, kao lideru desnice.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izrael: Partija Cipi Livni na korak do pobede

Izvor: Mondo, 11.Feb.2009, 12:40

Prve ankete glasača nakon zatvaranja birališta u Izraelu pokazuju da je vladajuća partija Kadima, šefa izraelske diplomatije Cipi Livni, osvojila je najviše mesta u parlamnetu, ukupno 30.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.