Izvor: B92, 22.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anan: Virus rasizma i dalje postoji

Njujork, Pariz -- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, poziva na nastavak borbe protiv rasizma.

Generalni sekretar UN-a Kofi Anan, u poruci povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, poručio je "niko ne može da ostane neutralan u borbi protiv te vrste netolerancije", tim pre što uprkos "višedecenijskoj borbi, virus rasizma nastavlja da zagađuje ljudske odnose i institucije širom sveta".

Anan je podsetio da je 2001, tokom Svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konferencije protiv rasizma i ksenofobije u Durbanu, usvojen akcioni program sa direktivama o zajedničkoj borbi svih zemalja na iskorenjivanju rasizma.

"Edukacija i buđenje svesti, zakoni i efikasne nacionalne politike, ravnopravni mediji, sve to može da pomogne usvajanju kulture tolerancije i mira", rekao je Anan.

Istovremeno, u Francuskoj je Komisija za zaštitu ljudskih prava saopštila da je broj rasističkih napada u toj zemlji povećan skoro duplo u odnosu na prošlu godinu i da su na udaru naviše bili Jevreji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.