Amerikanci predali Zelenu zonu Iračanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci predali Zelenu zonu Iračanima

BAGDAD - SAD su danas predale iračkoj vojsci kontrolu nad Zelenom zonom u Bagdadu, na osnovu sporazuma postignutog krajem prošle godine između dve zemlje da 140 hiljada američkih vojnika ostane u Iraku još tri godine.

Američke vojne snage više ne mogu da hapse iračke državljanje bez sudskog naloga, a američke kompanije i vojnici će od danas u određenim situacijama odgovarati na osnovu iračkih zakona, preneo je Rojters.

Uz svirku iračkog orkestra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Američke trupe se od danas nalaze u Iraku na osnovu sporazuma, koji je iračka vlada krajem prošle godine postigla sa SAD u Vašingtonu, s obzirom da im je 31. decembra 2008. godine istekao mandat, koji su odredile Ujedinjene nacije.

Primopredaja kontrole nad Zelenom zonom protekla je uz svirku iračkog orkestra, a ministar odbrane Iraka Abdel Kader Jasim izjavio je okupljenima da će se "o bezbednosti Iraka od danas brinuti njegovi građani".

Pukovnik Stiven Ferari, komandant američke 50. pešadijske brigade, je istakao da "Irak kao suverena nacija preuzima na sebe održavanje bezbednosti".

Američki vojnici i dalje ostaju pod američkom komandom, ali njihove operacije od danas mora da odobri zajednički komitet.

zatvorenicima od sada optužnice

Prema sporazumu, američki vojnici treba da napuste iračke gradove do kraja jula 2009. i potpuno da se povuku iz te zemlje do kraja 2011. godine.

Oko 15 hiljada zatvorenika u američkim pritvorskim centrima sada moraju da dobiju optužnice prema iračkom zakonu, ili da budu oslobođeni.

Svečana ceremonija održana je i na jugu Iraka u Basri, gde su britanski vojnici Iračanima predali kontorlu nad aerodromom u tom gradu.

Britanija je, takođe, potpisala sporazum sa Irakom, na osnovu koga će britanski vojnici napustiti tu zemlju za sedam meseci.

"Primopredaja aerodroma znači da je bezbednosna situacija dobra i da se brzo popravlja. Aerodrom u Basri je spreman da primi veće avione", izjavio je britanski komandant, general Endi Salmon.

Tri puta manje poginulih

Broj civila koji su izgubili život u nasilju u Iraku smanjen je ove godine za dve trećine u odnosu na 2007.

Prema zvaničnim podacima iračkih vlasti, od početka 2008. je poginulo 5 714 ljudi, a 2007. godine 16 252.

Bezbednosna situacija je najviše poboljšana u Bagdadu, mada je u tom gradu ove godine ubijeno oko 2.300 ljudi.

Broj američkih vojnika ubijenih u Iraku, takođe, je smanjen sa prošlogodišnjih 900 na nešto više od 300.

Od početka invazije na Irak, 2003. godine, u toj zemlji je život izgubilo više od 4 200 Amerikanaca i 178 britanskih vojnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD predale iračkoj vojsci kontrolu nad zelenom zonom

Izvor: Blic, 01.Jan.2009

Sjedinjene Američke Države su predale iračkoj vojsci kontrolu nad Zelenom zonom u Bagdadu, na osnovu sporazuma postignutog krajem prošle godine između dve zemlje da 140.000 američkih vojnika ostane u Iraku još tri godine.....Američke vojne snage više ne mogu da hapse iračke državljane bez...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.