Amerikanci ponosni na bronzu

Izvor: Politika, 11.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci ponosni na bronzu

Srpski trener Kosta Jankov demantuje većinu ljubitelja košarke, među njima i neke stručnjake, koji smatraju da su reprezentaciji SAD pripale "mrvice" na 15. svetskom prvenstvu i da u njoj postoji ogromno nezadovoljstvo zbog toga. Kao član njenog stručnog tima, zadužen za analizu protivnika, imao je priliku da oseti atmosferu iznutra i da se uveri da je svaki njen član bronzu doživeo kao uspeh:

– Na poslednjoj večeri u Japanu, kad su Amerikanci proslavili osvajanje bronze, moja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << supruga i ja smo sedeli za istim stolom sa igračima Krisom Polom i Šonom Batijeom. Tu su bili i Polovi roditelji i Batijeova supruga. Čitave večeri ti igrači nisu skidali medalje s grudi i vrlo često su zagledavali u njih... kaže Jankov, već dve godine zaposlen u ekipi Golden Stejta.

To je samo jedan sitan detlja koji govori o tome da Amerikanci nisu utučeni zbog trećeg mesta. Jankov kaže i da se lično uverio da u američkom timu nije bilo ni malo prepotencije i da su i one najveće zvezde davale sve od sebe:

– Dan posle meča sa Australijom, dva glavna igrača Dvejn Vejd i Lebron Džejms su se na jednom lakšem treningu bacali po parketu da bi sprečili da lopta ode u aut – ističe Jankov. – Svakog dana stručni štab je detaljno sa igračima govorio o svim karakteristikama narednog protivnika. Uoči susreta sa Nemačkom trener Rudi Tomjanović je izneo sve bitne detalje o rivalu, a selektor Majk Križevski je zatim počeo da ispituje igrače koji su odgovarali kao učenici iz školskih klupa. Recimo, Križevski pita Lebrona Džejmsa za koga je on zadužen u odbrani, a ovaj mu kaže sve o igri tog košarkaša kao i o igri njegove potencijalne zamene. Plejmejker Kris Pol je bio toliko spreman da je znao sve o trećem organizatoru igre Nemačke Paskalu Roleru...

Jankov je oduševljen predanošću svakog člana američke reprezentacije i njihovom realnom pogledu na "novi svetski poredak u košarci". Po njemu, Amerika je sada prvi put svesna da više nema ni govora o nekakvim njenim "timovima snova" i da je jedini put do povratka na tron građenje tima na duge staze:

– "Vašington post", koji malo prostora posvećuje sportu, dao je veliki tekst o američkoj reprezentaciji uoči četvrtfinala sa Nemačkom. Naslov je otprilike bio "Šta znači biti prvi". Taj ugledni list je po meni pogodio suštinu onoga što je Križevski zahtevao, podvukavši u svom tekstu da je "američki tim već osvojio prvo mesto jer je dobio zajednički duh što je čvrst temelj za dobru nadgradnju". Svi prethodni "drim-timovi" su kretali od nule, a ovo će biti prva selekcija sastavljena od profesionalaca koja će imati kontinuitet. Križevski je napravio mlad i jak kostur tima u kojem su osmodica mlađi od 25 godina, a od sedmorice koji su najviše igrali Vejd je najstariji sa 24.

Na pitanje koliko su Amerikanci bili utučeni posle poraza od Grčke u polufinalu, Jankov odgovara:

– Posle poraza od Grčke stručni štab je imao stastanak do 4 ujutro. Razgovaralo se o tome kako da se tim vrati u život. Tog jutra Križevski se obratio igračima istakaviši da mogu da budu ponosni na sve što su uradili do sada i da taj utisak neće umanjiti poraz od Grka. Zatim je kazao da dolazi novi meč s Argentinom i da u njemu svaki od njih treba da predstavi sebe na najbolji način.

Da su Amerikanci zaista bili srećni zbog bronzane medalje govori i ovo:

– Oko 300 Amerikanaca je pilo šampanjac na završnoj večeri u hotelu u kojem je 115 soba bilo rezervisano za njihovu reprezentaciju, sponzore, NBA, skaute... Video sam mnogo razdraganih lica i optimizam za naredna takmičenja.

Križevski kaže da su Amerikanci u Japanu naučili mnogo korisnih stvari koje će im pomoći u pokušaju da se kroz dve godine u Pekingu popnu na olimpijski vrh. Kad je navodio razlike u pravilima između Fibe i NBA činio je to da ukaže na neophodnost prilagođavanja a ne kao alibi. Tako je i najavio da će državni tim narednog leta odigrati nekoliko prijateljskih mečeva sa evropskim selekcijama na njihovom terenu. Takođe smatra da je i za reprezentaciju vrlo dobro to što se NBA klubovi sve češće sreću sa Evropljanima i igraju po Fibinim pravilima.

Što se tiče Koste Jankova, on je zadovoljan svojim radom u američkoj selekciji i ne zaboravlja da zahvali treneru Igoru Poleneku na pomoći u izradi izveštaja. Naredni susret sa Križevskim je već u januaru, kada će biti njegov gost na univerzitetu Djuk. To je dokaz više da su i Amerikanci zadovoljni njegovim učinkom i da računaju i dalje na njega.

--------------------------------------------------------------------------

Svi protiv svih

Povodom serije žestokih, pa i vulgarnih obračuna u javnosti ljudi iz košarke, Kosta Jankov je želeo pismeno da im se obrati:

"Vernik sam i odgajan da pažljivo biram reči koje izgovaram. Nije ovo dno. Ne postoji dubina koju sa vama ne možemo da dodirnemo kao što nije postojala ni visina koju bez vas nismo mogli da dohvatimo. A vas i dalje interesuje samo jedno. Kako ćete negativnom energijom koju kao klicu izbacujete iz sebe u obliku reči i koja opisuje vaše misli, zaraziti što više oko sebe. Svi protiv svih. Svaki na svakog. Međusobno, i samo vi. Zvaničnici i oni koji to nisu.

Pitam vas: Da li je iko od vas ikada razmišljao o tome kako se sada oseća neko iz naše košarkaške istorije ko je dao ili svoje zdravlje ili najbolje godine dok je pravio tu istoriju. Istoriju koju vi već čitavu deceniju rušite.

Pitam vas: Da li ste svesni svega ružnog što ste do sada naneli svima nama koji smo još uvek živi i svima njima koji su umrli a koji zajedno i ovde i tamo volimo i ovu zemlju i ovaj sport.

Pitam i par časnih zvaničnika: Znate li zbog čega im trebate? Zbog toga što ste neokaljanog imena i zbog toga što ćutite. Vi ste im paravan. I do kada ćete Vi svojim ćutanjem stajati ispred njihovih odluka kojim sunovraćuju tako dugo stican ugled. Pokrenite se i počnite borbu za isceljenje "našeg najboljeg proizvoda". Ponizno nudim sebe kao pešadinca u toj borbi".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.