Izvor: Blic, 21.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika ponudila novi predlog rezolucije o Iraku

Amerika ponudila novi predlog rezolucije o Iraku

MOSKVA/NJUJORK (Beta-Rojters) - Šef ruske diplomatije Igor Ivanov izjavio je da različiti stavovi u odnosu na iračku i druge krize ne treba da vode ka konfrontaciji u međunarodnim odnosima. Ivanov je ponovo kritikovao pokušaje SAD da reše iračku krizu silom, i van sistema Ujedinjenih nacija.

'Mi jasno vidimo tendenciju izgradnje jednopolarnog sistema međunarodnih odnosa, zasnovanog na logici vojnog preimućstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i jednostranih dejstava, uz zaobilaženje UN i međunarodnog prava', rekao je Ivanov.

Na drugoj strani jedan diplomata Saveta bezbednosti u sedištu UN u Njujorku izjavio je da su SAD spremne da specijalnom predstavniku UN u Iraku priznaju 'nezavistan autoritet' povodom izmenjene verzije predloga američke rezolucije o Iraku.

Izmenjena verzija rezolucije kojom SAD žele da posle 12 godina ukinu sankcije Iraku predviđa i produženje programa UN 'nafta za hranu' za šest meseci, umesto njegovog postepenog ukidanja tokom četiri meseca, što je bilo predviđeno predlogom rezolucije od 9. maja. Novi tekst predviđa i da SAD očuvaju svoj autoritet u Iraku sve dok ta zemlja ne dobije međunarodno priznatu vladu. U originalnoj verziji, moći 'okupatorskih snaga' bile su priznate na 12 meseci i obnovljive ukoliko Savet bezbednosti ne odluči drugačije. Novi predlozi usmereni su na olakšavanje predloga rezolucije o kojoj SAD, kako je rekao ambasador te zemlje u UN Džon Negroponte, žele da UN glasaju od srede.

Predlog rezolucije trebalo je kasno sinoć po lokalnom vremenu bude podnet Savetu bezbednosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.