Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika može da ostane bez para za Irak i Avganistan

Američki sekretar odbrane Robert Gejts upozorio je da postoji opasnost da američka vojska ostane bez novca za svoje operacije u Iraku i Avganistanu.



On je izjavio da finansiranje ratova nije adekvatno i da smanjenje budžeta potkopava vojno planiranje. Kongres je, naime, ove nedelje odobrio 70 milijardi dolara, što je samo polovina od onoga što je tražio američki predsednik Džordž Buš.

Gejts je rekao da bi mnogo vojnika moglo biti povučeno iz Iraka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahvaljujući boljoj bezbednosti. Nagovestio je da postoji mogućnost da se pet borbenih brigada vrate sa prvom jedinicom koja treba ovog meseca da napusti Irak. Sekretar odbrane izjavio je u septembru da se nada da će broj američkih vojnika, koji trenutno iznosi 160.000, biti smanjen na 100.000 do kraja 2008. Plan je da se broj borbenih brigada smanji sa 20 na 15 do sredine iduće godine, čime bi broj vojnika u Iraku približno iznosio oko 130.000. Glasanjem u Predstavničkom domu u četvrtak ozvaničeno je odobravanje Kongresa da se izdvoji 70 milijardi dolara za rat u Iraku i Avganistanu za iduću godinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.