Američki vojni stručnjaci: RUSIJA NADMOĆNA u 3 ključne oblasti

Izvor: Blic, 16.Nov.2017, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki vojni stručnjaci: RUSIJA NADMOĆNA u 3 ključne oblasti

Rusija ima nadmoć nad SAD u oblasti zaštite određene teritorije, naročito u Evropi, i to kombinovanjem različitih rodova vojske u mogućem sukobu, tvrde američki vojni stručnjaci.

Postoje najmanje tri ključne oblasti u kojima Rusija ima vojnu nadmoć nad SAD, smatra viši naučni saradnik Centra za strateške i međunarodne studije Liza Sojer Samp.

Prva oblast jeste mogućnost ograničavanja i sprečavanja pristupa određenoj teritoriji - koncept poznat kao "A2/AD".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Druga oblast su kombinovana vojna dejstva, u kojima, istovremeno, učestvuju različiti rodovi vojske.

Rusi imaju prednost i u sajber i radio-elektronskom ratovanju, navodi Sampova.

Američki vojni eksperti najviše se bave upravo prvom oblašću u kontekstu mogućeg sukoba Rusije i SAD u Evropi.

Rusi su jaki u konceptu "držanja protivnika na distanci" pomoću sistema naoružanja, stvarajući uslove u kojima bi pokušaj invazije u neku zonu neminovno doveo do znatnih protivnikovih vojnih gubitaka.

U savremenim uslovima reč je, prije svega, o sistemima protivvazdušne odbrane, krstarećim raketama i drugim sredstvima za uništavanje na daljinu.

Filip Bridlav, bivši komandant američke vojske u Evropi, nedavno je upozorio da se vojska SAD previše oslanja na vazdušne snage, koje, vjerovatno, neće biti dovoljne za rešavanje ruske zaštite određenih oblasti.

Zbog toga, Bridlav je pozvao na jačanje kopnene formacije zapadne alijanse u Evropi. On je i samo postojanje ruskih zona ocenio kao "uvredljivo".

Evelin Farkaš, bivši pomoćnik američkog ministra odbrane za pitanja Rusije, Ukrajine i Evroazije, smatra da, iako ruski budžet za vojsku znatno zaostaje za američkim, postojeća sredstva Rusija koristi vrlo efikasno.

- Oni proširuju svoje mogućnosti u određenim ključnim područjima, kao što su krstareće rakete i sistemi protivvazdušne odbrane, a to za nas predstavlja problem - navodi Farkaš.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.