Američki izborni biznis

Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki izborni biznis

Na američkoj predsedničkoj trci najviše će profitirati kompanije koje opslužuju kampanje Džona Mekejna i Baraka Obame, republikanskog i demokratskog kandidata.

Dvojica senatora su do kraja maja potrošila preko 900 miliona dolara, što je 470 miliona više nego što su koštali preliminarni izbori 2000, a skoro polovina tog novca uplaćena je na račune svega dvadesetak kompanija.

Do kraja novembra, još nekoliko miliona zaradiće nekolicina srećnih firmi koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imaju ugovore s pobedničkim kandidatima za medijski konsalting, recimo, ili čarter letove, direktnu poštu i telemarketing. A, kako se kampanja bude zahuktavala, tako će kompanije koje koordiniraju mitinge i propratne događaje, kao i firme koje prave plakate i stikere - biti zasute dolarima.

Sudeći po izveštaju o izdacima koje je svaki kandidat predao Federalnoj izbornoj komisiji, i kompanije koje nisu direktno povezane s političkom scenom ubiraju kajmak. „Benk of Amerika" i „Ameriken ekspres" su samo od Obamine kampanje ukupno zaradili oko sedam miliona od računa plaćenih kreditnim karticama i bankarskih taksi. „Verizon" je dobio preko četiri miliona od svih kandidata samo za to da bi svim zaposlenima u kampanji podelio telefone.

Istini za volju, neke od kompanija koje su najviše zaradile morale su deo tog novca da prebace drugim firmama. Obamin štab je, na primer, uplatio 85 miliona dolara GMMB, medijskoj konsultantskoj firmi. Ali od te sume, 69 miliona je upotrebljeno za kupovinu reklamnog vremena, što znači da je dobar deo novca isplaćen GMMB završio na računima lokalnih televizijskih i radio-stanica.

Pošto je Obama odlučio da ne prihvati javne finansije i s obzirom na to da se očekuje da do novembra prikupi preko 300 miliona dolara, izgleda da će on po izdacima znatno premašiti Mekejna, koji je izjavio da prihvata javne finansije i stoga ne sme da potroši više od 85 miliona dolara na opštim izborima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.