Izvor: B92, 05.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki i britanski avioni gađali iračka postrojenja PVO

Vašington -- Avioni britansko-američke koalicije bombardovali su tri postrojenja iračke protivvazdušne odbrane, odgovorivši na neprijateljsku vatru, saopštili su američki vojni izvori. Kako se navodi u saopštenju, tokom bombardovanja, u subotu, avioni su bacali letke u kojima se od Iračana zahteva da slušaju radio emisije britansko-američke koalicije.

Avioni su koristili municiju sa preciznim navođenjem i pogodili radare i protivvazdušna postrojenja nedaleko od grada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << An Nasirijaha, 275 kilometara jugoistočno od Bagdada, saopštila je američka centralna komanda.

Inspektori za kontrolu naoružanja UN, koji progresivno proširuju svoje aktivnosti u Iraku, u subotu su okončali još jedan dan inspekcija. Prvi put od obnavljanja inspekcija iračkog naoružanja 27. novembra, jedna ekipa eksperata UN juče je vršila inspekcije u Basri, drugom po veličini iračkom gradu, 550 kilometara jugoistočno od Bagdada. Misija inspektora UN je u subotu otvorila kancelariju na severu Iraka u Mosulu, trećem po veličini iračkim gradom.

Eksperti Komisije za kontrolu, proveru i inspekciju UN i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) proširuju svoje aktivnosti u Iraku sa dolaskom krucijalnog datuma, 27. januara. Njihovi šefovi, Hans Bliks i Muhamed El Baradej, tog dana moraju da Savetu bezbednosti UN podnesu izveštaj o rezultatim prva dva meseca inspekcija iračkog naoružanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.