Izvor: B92, 22.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki avioni gađali pobunjenike

Nadžaf -- Američki avioni su u nedelju ponovo bombardovali pobunjenike u Nadžafu.

Bombardovanje je posledica zastoja u pregovorima o predaji kontrole nad džamijom u tom iračkom gradu. Američki avioni tipa "AC-130" ispalili su brojne projektile na položaje pobunjenika odanih radikalnom šiitskom vođi Moktadi al Sadru, javila je agencija Rojters pozivajući se na izjave očevidaca.

Nasilje je usledilo nakon jednodnevnog relativnog primirja za vreme pregovora o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okončanju dvonedelje šiitske ponune koju vode Sadrove snage, a koja je dovela do rekordnog povećanja cene nafte na svetskom tržištu.

Sadrovi borci sa oružjem u rukama i danas se nalaze oko Imam Alijeve džamije, što je potopilo nade da će Sadr predati to šiitsko svetilište ajatolahu Sistaniju i okončati opsadu koja je najveći izazov iračkoj prelaznoj vladi do sada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.