Albanskim migrantima novčane kazne

Izvor: Radio 021, 08.Feb.2015, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanskim migrantima novčane kazne

Više stotina Albanaca sa KiM osuđeno je novčanom kaznom zbog pokušaja ilegalnog prelaska granice Srbije i Mađarske.

Albanci su proteklih dana privedeni dežurnim sudijama zbog pokušaja prelažena na teritoriju EU, osuđeni su, a potom pušteni na slobodu. "Do sada su sva lica kažnjena novčanim kaznama i puštena su na slobodu, dok je mali broj maloletnika koji je u posebnom maloletničkom procesu sankcionisan samo opomenom suda", rekao je portparol Prekršajnog Apelacionog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << suda Aleksandar Ilić.

Kako je naveo, oni su kažnjeni jer su prekršili Zakona o zaštiti državne granice kojim je predviđena novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana. "Interesantno je zapažanje postupajućih sudija da je većina privedenih lica sa područja grada Prištine, Vučitrna i Mitrovice, da su uglavnom pristojno obučena i da su sa sobom nosili veće sume novca i da su kazne plaćali odmah", naveo je Ilić.

On je dodao da njima nije određena privremena mera udaljenja sa teritorije Srbije i zabrane ulaska, jer su u Srbiji legalno. Ilić je rekao da se trend pokušaja ilegalnog prelaska u susednu Mađarsku nastavlja i da su najopterećenije dežurne sudije i sudsko osoblje prekršajnih sudova u Senti i Subotici koji po 48 sati u smeni neprekidno saslušavaju i donose presude privedenim prestupnicima.

Prema njegovim rečima, u Prekršajnom sudu u Subotici su samo u toku jučerašnjeg dana i noći saslušane i osuđene 173 osobe. "Uopšteno govoreći, najopterećeniji su prekršajni sudovi u pograničnom pojasu gde se svakodnevno pokušava sa švercom narkotika, ukradene robe, krijumčarenjem ljudi i poslednjih godinu dana povećanim brojem pokušaja ilegalnog prelaska granice", rekao je Ilić.

Kako je naveo, činjenica je da osim sudija i pripadnici MUP-a imaju veliki posao koji zahteva enormno angažovanje ljudstva na velikom delu državne granice i pograničnih gradova.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.