AZIZU OSUĐENOM NA SMRT JOŠ 10 GODINA ROBIJE

Izvor: Kurir, 29.Nov.2010, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AZIZU OSUĐENOM NA SMRT JOŠ 10 GODINA ROBIJE

BAGDAD - Sud u Iraku osudio je bivšeg ministra inostranih poslova režima Sadama Huseina, Tarika Aziza zbog zverstava počinjenih nad Kurdima i izrekao mu kaznu od 10 godina zatvora. Ova presuda je rezultat odvojenog postupka od onog u kojem je Aziz već osuđen na smrt

BAGDAD - Sud u Iraku osudio je bivšeg ministra inostranih poslova režima Sadama Huseina, Tarika Aziza zbog zverstava počinjenih nad Kurdima i izrekao mu kaznu od 10 godina zatvora. Ova presuda je rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odvojenog postupka od onog u kojem je Aziz već osuđen na smrt.

Presuda je deo procesa kojim je završeno suđenje za zločine nad šiitskim Kurdim tokom vladavine Sadama Huseina. Sud je saopštio da presuda ne nosi smrtnu kaznu zbog manje umešanosti Aziza u zverstvima od njegovih saradnika.

Irački sud je utvrdio i da dva polubrata Sadama Huseina nisu krivi za zločine tokom Sadamove diktature počinjene 1980-tih godina nad Kurdima tokom iransko-iračkog rata. Portparol Iračkog visokog suda Mohamed Abdul Sahib izjavio je da sud razmatra presudu protiv Tarika Aziza, bivšeg visokog diplomate tokom režima Sadama Huseina, prenela je agencija AP.

Aziz i dva polubrata bivšeg iračkog diktatora, Sabavi Ibrahim el Hasan i Vatban Ibrahim, optuženi su za učešće u ubijanju male sekte Kurda, sledbenika šiitskog islama. Aziz je već osuđen na smrtnu kaznu u procesu koji je vođen zbog njegove povezanosti sa Sadamovim progonom šiitskih političkih partija. Sadam je bio sunitski musliman, podsetila je AP.

Novinske agencije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.