Izvor: Deutsche Welle, 16.Sep.2021, 11:06

AUKUS: Jasna poruka Kini

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija žele da pomognu Australiji u gradnji atomskih podmornica. To je jasna poruka Kini, zemlji koja je ekonomsko i vojno u usponu.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Australija sklopili su pakt o bezbednosti za strateški važno područje Indopacifika. Predsednik SAD Džozef Bajden, britanski premijer Boris Džonson i njegov australijski kolega Skot Morison zajedno su predstavili novi savez – tom prilikom bili su uključeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << putem video-veze.

Radi se o dugoročnom obezbeđivanju mira i stabilnosti u regiji, rekao je Bajden u Vašingtonu. On je istovremeno upozorio na „pretnje koje se razvijaju velikom brzinom“ u regionu Indopacifika.

-pročitajte još: Nemačko balansiranje između Amerike i Kine

„Tesna saradnja“

Australiji bi u okviru pakta na raspolaganje trebalo staviti tehnologiju kako bi ta zemlja biti u stanju da gradi i podmornice na nuklearni pogon. „Nameravamo da te gradimo podmornice u Adelajdu, i to u tesnoj saradnji sa SAD i Velikom Britanijom“, najavio je Morison u Kanberi. U idućih 18 meseci trebalo bi ispitati na koji način bi to moglo da se sprovede i u praksi.

Podmornice ne bi trebalo da budu opremljene atomskim naoružanjem, izričito su naglasila trojica državnika. Svoj trojni savez nazvali su „AUKUS“. Morison je dodao: „I dalje ćemo ispunjavati sve preuzete obveze po pitanju neširenja nuklearnog oružja“.

„Naš cilj je da radimo zajedno kako bismo održali bezbednost i stabilnost u regionu Indopacifika“, rekao je Džonson u Londonu. Reč je o jednom od najkompleksnijih i tehnički najzahtevnijih projekata na svetu, njegova realizacija potrajaće više decenija i za to će biti potrebna najnaprednija tehnologija, precizirao je britanski premijer. A Australija je „srodna nacija“ s kojom „želimo da podelimo tu tehnologiju“, rekao je Džonson.

Prema američkim navodima, partnerstvo predviđa i saradnju na području veštačke inteligencije, odnosno kvantne tehnologije i kibernetičkih tema.

„Mentalitet Hladnog rata“

Šta je uopšte pozadina tog novog pakta? Članice AUKUS sa sve više zabrinutosti prate nastup Kine, koja beleži i ekonomski i vojni uspon. Ali, Bajden, Džonson i Morison u svojim izjavama ni na jednom mestu nisu izričito spomenuli Narodnu Republiku.

Kineska ambasada u Vašingtonu osudila je sklapanje tog pakta. Te zemlje „ne bi trebalo da formiraju blok koji isključuje druge, blok koji cilja na interese trećih zemalja ili im šteti. Posebno bi se trebali odreći mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda“, izjavio je jedan portparol ambasade.

wa/cw (afp, dpa, rtr)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.