AI traži pravdu za ubijene demonstrante u Sudanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2019, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI traži pravdu za ubijene demonstrante u Sudanu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (AI) zatražila je danas pravdu za demonstrante ubijene tokom represije protesta u Sudanu uz ocenu da su demonstranti bili izložni "nepotrebnom i nesrazmernom" nasilju.

Prema komitetu lekara, više od 250 osoba ubijeno je tokom protesta od decembra 2018.

Protesti koji su počeli zbog povećanja cene hleba kasnije su prerasli u skupove protiv režima predsednika Omara el Bešira kojeg je kasnije vojska smenila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Među žrtvama, najmanje 127 njih je stradalo u gušenju protesta ispred Generalštaba sudanske vojske u Kartumu.

"AI zahvaljuje sudanskom narodu na hrabrosti i upornosti, koji je pokazao da je moguće suprotstaviti se nepravdi i kršenju ljudskih prava", izjavio je generalni sekretar te međunarodne nevladine organizacije Kumi Naido koji se nalazi u poseti Kartumu.

Sudan je bio u teškoj političkoj krizi otkako je protestni pokret primorao vojsku da svrgne s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira, posle čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtevajući da generali predaju vlast civilima.

U septembru je izabrana prelazna vlada koja se sastoji od pet vojnika i šest civila, a koja će vladati Sudanom tri godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.