AFERA VATILIKS 2: Sveštenici plaćali muške prostitutke!

Izvor: Kurir, 06.Nov.2015, 02:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFERA VATILIKS 2: Sveštenici plaćali muške prostitutke!

Članovi reda karmelićana davali milione bordelima, otkrile nove knjige italijanskih autora, sastavljene od tajnih spisa iz Vatikana.

RIM - Sveštenici visokog, ekstremno konzervativnog vatikanskog reda karmelićana plaćali su iz svog budžeta muške prostitutke za četvoricu svojih najuticajnijih članova i, u sklopu te afere koja je podrazumevala rad s nekim od najvećih bordela, potrošili čak dva miliona evra.

Te skandalozne navode juče su objavili italijanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mediji, pozivajući se na informacije iz dve knjige: „Pohlepe“ autora Emilijana Fitipaldija i „Trgovaca u hramu“ Ðanluiđija Nucija, koje su autori sastavili na osnovu tajnih dokumenata procurilih iz Vatikana. Knjige su izazvale pravi bum u svetskoj javnosti u sredu, kad je u njima obelodanjeno da su vatikanski velikodostojnici trošili milione na luksuz, pa čak i novac iz fondova za pomoć deci i siromašnima, a sada nastavljaju da otkrivaju još neverovatnije detalje iz kuloara Vatikana.

U knjigama nije otkriveno koji članovi karmelićana su tačno učestvovali u seksualnim akcijama s muškim prostitutkama, ali je navedeno da se sve saznalo nakon što je njih četvoricu tužio peti kolega, koji više nije mogao da podnese razvrat. U delima je navedeno pismo dvojice kardinala u kojima se vidi da su pojedini visoki zvaničnici Vatikana poručivali najrazličitiju robu u vrednosti od više stotina hiljada evra, a da ona nikad nije dospela na odredište.

Najnoviji skandal u Vatikanu nazvan je „Vatiliks 2“ nakon što je afera iz 2012, u sklopu koje su otkriveni korupcija i postojanje jakog gej lobija, nazvana „Vatiliks“.

Italijanske vlasti pokrenule su istragu kako su iz Vatikana procurili tajni dokumenti, dok se istovremeno papa Franja našao pod žestokim pritiscima, pa čak i optužbama da je znao šta se događa, a da nije reagovao. Njega napadaju i zbog navoda u knjigama da je znao da čak 60 odsto novca iz budžeta crkve ide kompanijama za proizvodnju oružja.

Autor: E.K.,Foto: Reuters,Foto: Beta/AP

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.