Izvor: RuskaRec.ru, 13.Jun.2017, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

150 godina posle prodaje Aljaska tone u more

Pre 150 godina Ruska imperija je Americi predala Aljasku. Danas se najsevernija i najveća država SAD nezaustavljivo smanjuje. Zbog promene klime desetine naselja Aljaske će se tokom narednih godina naći pod vodom, prenosi Kommersant.  
Zašto je Ruska imperija odustala od prekomorskih kolonija?
Od 213 naselja Aljaske 184 bi moglo da bude potopljeno, a 20 je potrebno hitno preseliti. Njutok će prvi potonuti. 400 stanovnika ovog naselja živi između Beringovog mora i dve reke. >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << Večiti led se topi i nivo okeana raste, pa se njihovo parče zemlje postepeno pretvara u močvaru. Sada se kroz selo može kretati samo po posebnim drvenim platformama. U more svake godine odlazi 30 metara obale.
Stanovnici Njutoka su starosedeoci naroda jupik, građani SAD, prve „klimatske” izbeglice na Aljasci. Oni postepeno grade novo naselje 14 kilometara dalje od mesta gde su njihovi preci živeli hiljadama godina. Novo naselje će se zvati Metavik, što na jeziku jupik znači „mesto skupljanja vode”. Tamo se stiže samo čamcem. To je uzvišenje u beskrajnoj tundri. Zasad je podignuto samo sedam kuća. Kako bi se u celini izgradilo novo naselje sa školom, aerodromom (on je neophodan, jer je jedino sredstvo saobraćaja koje povezuje sa centralnim delom SAD), elektranom, vodotornjem, potrebno je preko 100 miliona dolara. Vlasti Aljaske traže novac. Njutok je tražio od  administracije Obame da izdvoji sredstva preko Federalne agencije za vanredne situacije. Ali to je odbijeno. 
Za šaku dolara: Kako je Rusija prodala Aljasku Americi?

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.