Izvor: B92, 15.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

100.000 dolara za ubistvo crtača

Kairo, Bagdad -- Lider iračkog ogranka Al Kaide Abu Omar al Bagdadi ponudio 100.000 dolara za ubistvo autora karikature.

"Pozivamo na ubistvo crtača Larsa Vilksa koji se usudio da nanese uvredu našem proroku Muhamedu, nudimo 100.000 onom ko ubije tog kriminalca", poručio je Al Bagdadi u audio snimku.

Al Bagdadi je ponudio 150.000 dolara ako Vilks bude "zaklan poput jagnjeta" i 50.000 dolara za glavu urednika švedskog lista Nerikes Alehanda, koji je 19. avgusta objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vilksov crtež na kom je Muhamed prikazan s glavom psa.

Al Bagdadi je naveo i imena pobunjeničkih grupa u Iraku, protiv kojih se Al Kaida bori i najavio nove napade, posebno protiv kurdske sekte Jazidi, čiji su pripadnici prošlog meseca bili meta serije napada bombaša-samoubica, u kojima je život izgubilo 250, a povređeno više od 300 ljudi.

Ubijeno najmanje 14 pobunjenika

Najamnje 14 pobunjenika, osumnjičenih za saradnju s terorističnog organizacijom Al Kaidom, je ubijeno, dok je 17 privedeno u akciji američkih i iračkih vojnika severno od Bagdada, saopštila je danas iračka vojska.

Devet pobunjenika je ubijeno u vazdušnom napadu kod mesta Beidži, oko 250 kilometara severo od Bagdada, nakon što je pešadija uočila njihovo kretanje i položaje.

Četiri pobunjenika su ubijena u Mukdadiji, oko 90 kilometara severno od Bagdada, u kopnenoj akciji američke vojske. U toj akciji je privedeno najmanje deset pobunjenika.

Jedan pobunjenik je ubijen u operaciji u Mosulu, navodi se u saopštenju vojske i dodaje da je uhapšeno najmanje šest osoba na tom području.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.