Izvor: B92, 03.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

1.000 povređenih na skupu protiv G8

Rostok -- Više od 433 policajca i 520 demonstranata povređeno tokom demonstracija u nemačkom gradu Rostoku, uoči samita G8.

Nemačka policija je saopštila da je je 30 policajaca zadobilo teže povrede s prelomima, dok su ostali primljeni uglavnom zbog manjih povreda, iritacija suzavcem ili opekotina.

I među demonstrantima ima oko 20 teže povređenih, a njih 165 je zadržano na bolničkom lečenju.

"Neke demonstrante koje je trebalo prebaciti u bolnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policija je brutalno hapsila", rekao je Vilke Studzinski iz tima za pružanje pravne pomoći demonstrantima.

Policija je saopštila da je situacija u gradu sinoć bila mirna.

Sukobi su usledili posle više marševa kroz Rostok u kojima je, prema procenama policije učestvovalo 25.000 ljudi, dok su organizatori protesta saopštili da ih je bilo oko 80.000.

Većina demonstranata brzo se razišla kada je u poslepodnevnim časovima grupa od oko 2.000 "problematičnih demonstranata" obučenih u crno počela da baca kamenje na policiju, koja je uzvratila vodenim topovima i suzavacem.

Demoliran grad i zapaljeni automobili ostali su posle pokušaja policije da rastera demonstrante, među kojima se pojavilo oko 2.000 tvrdokornih antiglobalista koji su zasuli policiju kamenjem i molotovljevim koktelima. Demonstranti su pokušali da spreče snage reda da prodru do provizornog štaba.

Hening Obevs, organizator demonstracija, kaže da su se policijski automobili pojavili u masi i da su ih nepoznati ljudi napali. "Mislim da je to bio problem jer su se automobili našli tamo gde ih niko nije hteo. Mislim da je to bila loša koincidencija, loša situacija. Sve do tada to su bile maštovite demonstracije i mi smo u njima uživali", kaže on.

Demonstranti se protive težnjama ekonomskih supersila da ojačaju pozicije na svetskom tržištu jer ne vode računa o zaštiti životne sredine i prirodi. Zato su organizatori protesta sakupili hiljade sveća ispred crkve u Rostoku koje pale za žrtve globalizma.

Gert Fogt, organizator demonstracija, kaže da sveće treba da podsete da svaki dan 30.000 dece umre jer nema šta da pojede. "Uz to, nemaju čistu vodu, niti mogućnost da se leče", kaže on.

Protesti su zvanično odobreni uoči trodnevnog samita G8, koji počinje u sredu. Samit okuplja lidere Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Japana, Italije, Rusije, Kanade i SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.