Izvor: RTS, 01.Apr.2023, 13:29

Иран, хиџаб по сваку цену

Шеф иранског правосуђа Голамхусеин Мохсени Аџеи запретио је да ће надлежни органи "без милости" кривично гонити Иранке које се у јавности појаве без хиџаба. Аџеи је додао да је скидање хиџаба "у супротности са иранским вредностима" и запретио да ће они који почине >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << такав, како је рекао, "ненормални чин", бити кажњени, пренели су ирански медији.
Аџеи није прецизирао на који начин ће жене без хиџаба бити кажњене, преноси Ројтерс. Снаге закона су у обавези да реагују на "било какву врсти ненормалности која је супротстављена верском закону и присутна је у јавности" и пријаве је судским властима, додао је Аџеи.
Министарство унутрашњих послова Ирана је у четвртак саопштило да је ношење хиџаба "један од цивилизацијских темеља иранске нације" и навело да "неће бити толеранције" за жене без хиџаба.
Жене у Ирану се, упркос званичној забрани, појављују без хиџаба у јавности широм земље, у продавницама, тржним центрима или ресторанима, констатује британска агенција.
Иран је после револуције из 1979. године увео закон по коме су жене обавезне да покривају своју косу хиџабом и да носе дугу одећу слободног кроја која скрива њихову фигуру.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.