Folsksvagenu 19,9% akcija Suzukija

Izvor: B92, Tanjug, 16.Jan.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folsksvagenu 19,9% akcija Suzukija

Tokio -- Najveći evropski proizvođač automobila, nemački Folksvagen (VW), postao je najveći akcionar japanske kompanije Suzuki.

Folksvagen je otkupio 19,9 odsto deonica od privatnih akcionara japanskog proizvođača malih automobila, čime je istovremeno okončano dugogodišnje partnerstvo Suzukija sa američkim "Dženeral motorsom" (GM).

Drugi po veličini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << japanski proizvođač i Folksvagen planirali su sveobuhvatno udruživanje koje podrazumeva saradnju na izradi hibridnih vozila i zajedničkom sistema upravljanja.

Prvi automobil koji će koristiti delove Suzukija i Folksvagena mogao bi biti predstavljen već ove godine, izjavio je izvršni direktor Suzukija Osamu Suzuki.

Folksvagen je prošlog meseca dao saglasnost na kupovinu 19,9 odsto akcija u Suzukiju za 222,5 milijardi jena (2,5 milijardi dolara). Nemačka kompanija će snabdevati Suzuki dizel motorima, a kola će se izrađivati pod robnim markama obe firme.

U okviru dogovora o kapitalnom povezivanju Suzuki je najavio kupovinu do 50 milijardi jena akcija Folksvagena, a japanski proizvođač "traži akcionare Folksvagena koji žele da prodaju deonice".

Suzuki planira da ponudi japanskim tržištu električna vozila u bliskoj budućnosti, a udruživanjem kapitala kompanija će obezbediti pristup velikom broju tehnologija Folksvagena, dok će nemački auto-gigant imati snažan podsticaj za ulazak na tržišta Indije i jugoistočne Azije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.