Žigmanov ne odustaje od garantovanog mandata za Hrvate

Izvor: RTS, 18.Mar.2018, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žigmanov ne odustaje od garantovanog mandata za Hrvate

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov poručio je na godišnjoj skupštini stranke u Subotici da neće odustati od zahteva za dobijanje garantovanog mandata za Hrvate u Skupštini Srbije, po modelu koji postoji u Hrvatskoj za srpsku manjinu, prenose hrvatski mediji.
Žigmanov je, reagujući na izjavu premijerke Ane Brnabić za Hrvatsku radio-televiziju da ne misli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bi manjine trebalo da imaju garantovano mesto u srpskom parlamentu, rekao da ga takav stav čudi, jer, kako kaže, predstavnici srpske manjine koriste taj instrument u zemljama u regionu.

"Pitanje garantovanih mandata za pripadnike hrvatske manjine u Srbiji nije stvar mišljenja nosilaca vlasti u ovoj zemlji, već je to obaveza Srbije proistekla iz sporazuma, u članu devet, koji je potpisala sa Hrvatskom", naglasio je Žigmanov.
Navodi se da je Žigmanov, sa druge strane, pohvalio otvaranje dijaloga, saradnje sa državnim vrhom kao i poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi ulivanja osećaja sigurnosti, kao i uključivanje Hrvata u srpsko društvo i proces donošenja odluka.
"Ovakve su nas poruke i više nego ohrabrile. Neka one budu u funkciji stalnog i slobodnog iskazivanja našeg hrvatskog identiteta i to u svakodnevnom životu. Naš prostor slobode je sada veći, hrabri budimo i svedočimo ono što jesmo", poručio je Žigmanov, pozivajući se na razgovor koji je imao sa Vučićem 20. februara u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žigmanov ne odustaje od garantovanog mandata za Hrvate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2018

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov poručio je na današnjoj godišnjoj skupštini stranke u Subotici da neće odustati od zahteva za dobijanje garantovanog mandata za Hrvate u Skupštini Srbije, po modelu koji postoji u Hrvatskoj za srpsku manjinu, prenose hrvatski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.