Zasijala fasada subotičke sinagoge, u toku obnova enterijera

Izvor: RTS, 13.Feb.2017, 05:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasijala fasada subotičke sinagoge, u toku obnova enterijera

Posle više od četiri decenije propadanja, subotička Sinagoga, biser graditeljstva i evropske kulturne baštine, spolja je u potpunosti obnovljena. U toku su radovi na obnovi enterijera za šta su sredstva obezbeđena.
Zajedničkim ulaganjem grada Subotice, pokrajine i Republike u prethodne četiri godine, fasada subotičke sinagoge je zasijala autentičnim sjajem. Za kompletnu obnovu unutrašnjosti Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mađarske je obezbedila milion i 600 hiljada evra.

Glavni koordinator građevinskih radova Branislav Ćopić kaže da se radi potpuna rekonstrukacija, od podova, stolarije, vitraža i da se u potpunosti obnavlja sve što može da se očuva.
"Radiće se i u Subotici i u Mađarskoj i angažovana je velika ekipa ljudi", kaže Ćopić. 
Od 1974. godine subotička sinagoga je spomenik kulture od izuzetnog značaja u Republici Srbiji. Završetkom radova na unutrašnjem uređenju, sinagoga će osim verske funkcije, dobiti i novu upotrebnu vrednost.
"Imaćemo izložbeni prostor koji će prikazuje istoriju Jevreja Subotice, imaće turističku funkciju zato što je jedan od ređih secesijskih objekata u ovom delu Evrope i na kraju služiće u kulturne svrhe", kaže predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš.
Subotička sinagoga je druga po veličini u Evropi, posle budimpeštanske.
Delo je mađarskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba koji su je osmislili u stilu mađarske varijante secesije. Obnova ovog monumentalnog zdanja treba da bude završena do kraja 2017. godine, na 115. godišnjicu od izgradnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.