Za Subotičane bogat repertoar onlajn pozorišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2020, 02:32

Za Subotičane bogat repertoar onlajn pozorišta

Pozorišta u Subotici kao i mnoge ustanove kulture prešla su na rad od kuće, a publika će imati priliku da do kraja aprila uživa u predstavama onlajn, naizmenično na srpskom i mađarskom jeziku.

Dečje pozorište u Subotici putem Youtube kanala "Pozorište od kuće" svakodnevno emituje svoj repertoar namenjen najmlađima, a direktorka pozorišta Marta Aroksalaši kaže da je cilj između ostalog i da se prilagođenim repertoarom približi deci pojam virusa, uz jasnu poruku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je zdravlje najvrednije.

"Napravili smo kompletan repertoar do kraja aprila i svakodnevno naizmenično na srpskom i mađarskom jeziku tačno u 11 časova, koji je inače termin za igranje predstava ovde u Dečjem pozorištu, prikazujemo predstave onlajn“, objašnjava Aroksalaši.

Kako dodaje, u pozorištu postoji i lutka “Korona“ , kako bi se čitava situacija sa pandemijom deci olakšala.

U saradnji sa Gradskom bibliotekom, glumci čitaju knjige za decu za sve uzraste na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, a osim toga, snimaju i kratke priloge koji su povezani sa aktuelnom situacijom, kako bi im na primeren način objasnili šta su to virusi.

Napravljena su dva serijala, "Teatar u pelenama" za mališane uzrasta do tri godine i "Stefi i Lili" namenjen malo starijima.

A i predstave Narodnog pozorišta u Subotici se emituju na zvaničnom sajtu i na fejsbuk stranici, a neki od prikazanih komada snimljeni su i pre više od 20 godina.

Ove nedelje na repertoaru su komedije, kaže direktor Narodnog pozorišta Miloš Stanković i ističe da su za publiku u ponudi "Ožalošćena porodica" i "Mister dolar", drama na mađarskom jeziku "Osam žena", "Njolds"...

Scena postavljena za predstavu "Ko se boji Viržinije Vulf" svoju premijeru nije dočekala zbog uvođenja vanrednog stanja, a upravo će ona prva biti na repertoaru kada se pozorište ponovo otvori.

Stanković dodaje da će odmah nakon nje uslediti "Testosteron" na mađarskom jeziku, po tekstu Andreja Saramonovića i izražava nadu da će sezona u Narodnom pozorištu početi na jesen.

Iako su probe obustavljene, glumci jedva čekaju da ponovo stanu na scenu i zaigraju pred svojom publikom, napominje Stanković.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.