Vuletić: Ovo je godina socijalne zaštite

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2018, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuletić: Ovo je godina socijalne zaštite

Ovo je "Godina socijalne zaštite", zbog čega je pokrajinska Vlada najviše sredstava namenila upravo za ovu oblast, izjavio je danas Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, prilikom posete Gerontološkom centru u Subotici.

Vuletić je najavio da će krajem februara biti raspisani konkursi za socijalne ustanove vredni 15 miliona dinara, da je 39 miliona namenjeno za poboljšanje uslova stanovanja, a 11 za udruženja građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Margita Orovec ima 86 godina, a već 35 je penzionerka. Kaže da uživa u životu koji vodi u Gerontološkom centru u Subotici gde ima lepu sobu, zdravu hranu i dobro društvo.

"Već osam godina sam u domu. Živim sama u sobi. Zaista sam zadovoljna", kaže Margita Orovec, stanarka Gerontološkog centra u Subotici.

Gerontološki centar u Subotici planira da vrati lidersku ulogu koju je imao u pogledu domskog smeštaja u Srbiji. Ove godine planira da otvori i pet novih gerontoloških klubova, kao i Akademiju za negovatelje.

"Biće otvorena Evropska akademija za obuku negovatelja, prva takve vrste, jer u ovom momentu ni jedna obrazovna ustanova u Srbiji nema u svom programu ovo zanimanje, a dobro je poznato da za njim postoji ozbiljan deficit na teritoriji cele Republike Srbije", kaže Nenad Ivanišević, v.d. direktora Gerontološkog centra u Subotici.

U nastojanjima da podigne nivo socijalne zaštite, Gerontološki centar u Subotici ima punu podršku lokalne samouprave.

"Za 2018. godinu izdvojeno je 44 miliona dinara. To je, u odnosu na prethodni period, više za 16 procenata. To je namenjeno za usluge pomoći i nege u kući i rad gerontoloških klubova", kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite i obrazovanje.

Resorni pokrajinski sekretarijat je u socijalne ustanove u Subotici prošle godine uložio preko 20 miliona dinara, što čini udeo od 13 odsto ukupnog budžeta namenjenog za unapređenje socijalne zaštite, a za kraj februara najavljuje i nove konkurse.

"Za realizaciju programa na koje mogu da apliciraju ustanove socijalne zaštite čiji smo osnivači namenili smo 15 miliona dinara, a kada je u pitanju poboljšanje uslova i kvaliteta smeštaja na raspolaganju je 39 miliona dinara", kaže Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Na teritoriji Vojvodine postoji 27 socijalnih ustanova i 16 gerontoloških centara, a pokrajinska Vlada je 2018. proglasila "Godinom socijalne zaštite" zbog čega je, upravo za ovu oblast, i namenila najviše investicija.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vuletić najavio nova ulaganja u socijalnu zaštitu

Izvor: BackaPalankaInfo.com, 23.Jan.2018

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić posetio je Gerontološki centar u Subotici, i razgovarao sa v.d. direktorom Nenadom Ivaniševićem i članom Gradskog veća Ilijom Đukanovićem. U prethodne dve godine Gerontološki centar je od Pokrajinskog...

Nastavak na BackaPalankaInfo.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.