U kakvom su stanju vinogradi na severu Bačke?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2022, 13:15

U kakvom su stanju vinogradi na severu Bačke?

Dobro vino se rađa u vinogradu, a u vinarijama se može samo – pokvariti. To je maksima domaćina naše sledeće priče, poznatog subotičkog proizvođača vina Lasla Bonija. Pred Svetog Trifuna, posetili smo njegov vinograd, da vidimo u kakvom je stanu loza, i čemu se da se nadamo do budućeg roda od kojeg će nastati vino na čijim buradima i bocama će pisati 2022.

Pred slavu zaštitnika vinara i gostioničara, vinova loza u regionu Subotice u dobroj kondiciji dočekaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoje uzgajivače koji će je proveriti pred rezidbu. Inteligentna biljka, koja podnosi temperaturu i do minus dvadeset ima iza sebe blagu zimu, bez perioda velikih minusa i gotovo bez perioda snežnog pokrivača. Prvi presek lastara daće ovdašnjim vinarima mnogo razloga za zadovoljstvo.

"Vidimo da ima lepu zelenkastu boju. Znači, to je jedna zdrava boja, nije došlo do smrzavanja, da je živa. Kada pogledamo pupoljke, isto se vidi da je zeleno, znači loza je odlično prezimila, za sada nema nikakvih posebnih problema, ali mi sada samo možemo da kažemo kako je prezimila, a šta će biti do jeseni, naravno, to je teško predvideti, ali start je dobar, to je bitno, da možemo očekivati neke pozitive i u ovoj godini" objasio je Boni.

Za pokretanje vegetacije potrebno je da spoljašnja temperature bude u kontinuitetu iznad deset stepeni.

Iako je i prošla zima bila blaga, vegetacija je upravo iz tog razloga kasnila mesec dana, zbog čega je period do sazrevanja bio kraći, što je ostavilo svoje posledice, tako da je u subotičko-horgoškom vinskom regionu prošla bila prosečna godina u proizvodnji vina.

"Priroda može da ubrza taj proces, ali ne može za dva meseca, tri meseca nadoknaditi. Ipak, to je tačno da je grožđe po kvalitetu bilo zdravo, tu nije bilo problema, bilo je dosta šećera i kiseline, ali fenološki nije bila zrela. To će se kasnije odraziti u vinu, pogotovo kod crnih vina. Bele sorte su kraćeg sazrevanja, manje se primeti kod belih vina, ali kod crnih vina trebalo je jako paziti sa maceracijom, sa tehnologijom, da dobijemo ipak nešto, odnosno da izvučemo maksimum iz toga"- dodaje on.

Zima je period planiranja i ulaganja.

DiBonis vinarija ima novu degustacionu salu koja je prvenstveno posvećena rakijama ove vinarije i destilerije, urađena u rustičnom stilu, sa izloženim medaljama, peharima i priznanjima kao dokaz kvaliteta koji se ovde stvara.

Sve u cilju privlačenja vinskih turista, koji je do pandemije bilo u sve većem broju u regionu Subotice.

Za ovakva ulaganja naš domaćin mora da se osloni prvenstveno na sebe, jer ga u dobijanju državnih podsticaja ograničavaju lokacija, pol, godine... Slično je i sa potencijalnim sredstvima iz IPARD fondova.

"Što se tiče IPARD-a, do sada nisam konkurisao, a sada nameravam da uzmem neki novi traktor. Međutim, opet kada gledam te kriterijume, pa nema šanse da zadovoljim to što oni traže, tako da ja ne znam ko kreira te projekte, ali.... Ne odgovara mi"  kaže Boni.

Zbog svega toga Boni se okreće ne samo sebi, već i prirodi. Kako bi proizvodnja bila što više u skladu sa prirodom, podignut je plastenik u kojem se eksperimentiše sa egzotičnim vrstama i ispituje otpornost pojedinih vrsta vinove loze.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.