Sve više pasa lutalica na subotičkim ulicama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2015, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više pasa lutalica na subotičkim ulicama

Šta je uzrok sve većeg prisustva pasa lutalica na subotičkim ulicama, zbog čijih je ugriza JKP "Čistoća i zelenilo" samo prošle godine građanima moralo da isplati 58 miliona dinara odštete?

Tokom samo jednog vikenda u januaru, građani su komunalnoj policiji prijavili sedam slučajeva ugriza pasa. S obzirom da jedna odšteta iznosi oko 80.000 dinara, od čega polovinu plaća grad, a polovinu "Čistoća i zelenilo", ovo preduzeće je prošle godine građanima isplatilo 58 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << miliona dinara odštete. To su posledice ujeda pasa, a uzrok nije nerad ovog komunalnog preduzeća na uklanjanju lutalica već nebriga vlasnika prema svojim ljubimcima.

"Znate da smo imali slučajeve pojave pit bul terijer" koji je napadao decu u naselju "Prozivka", zbog čega je intervenisala i komunalna policija i naša "Zoo higijenska služba". Taj pas nije bio čipovan. Vi znate da se na našim pijacama prodaje štenad u kutijama, a da niko nije utvrdio poreklo tih štenadi, iz kojeg su legla, da li su uopšte čipovani i uvedeni u jedinstveni registar pasa. Sve su to problemi koji moraju da se reše, a posledice su ugrizi pasa na ulici", kaže Hadži Veselin Šuković, tehnički direktor JKP "Čistoća i zelenilo" iz Subotice, ističući da je "neverovatno da se mi, kao društvo, uvek bavimo samo posledicama, a ne uzrocima".

Da problem postane još veći, doprinelo je to što je Azil za pse iz Vrbasa 5. decembra prošle godine jednostrano raskinuo ugovor sa JKP "Čistoća i zelenilo" iz Subotice, na osnovu koja je, zbog nedovoljnog kapaciteta nečistog dela njegovog Prihvalitišta, preuzimao pse i mačke lutalice sakupljene na subotičkim ulicama, a zbog toga je, onda, usledila i zabrana njegovog rada.

"Republički veterinarski inspektor je svojim zapisnikom od 18. decembra 2014. godine konstatovao novonastalo stanje, stavio privremenu obustavu rada "nečistog" dela Prihvatilišta u smislu da, nakon popunjavanja kapaciteta koji iznosi 20 pasa, ne možemo da ih primimo preko tog broja ili dok se ne formira "čisti deo" u azilu u Subotici ili dok se ne sklopi novi ugovor o preuzimanju sa nekim od azila u okruženju", objašnjava Hadži Veselin Šuković, tehnički direktor JKP "Čistoća i zelenilo" iz Subotice.

Privremeno rešenje je u potpisivanju novog ugovora između JKP "Čistoća i zelenilo" iz Subotice i Azila za pse iz Vrbasa do 18. februara, a trajno će omogućiti tek proširenje kapaciteta subotičkog Prihvatilišta za pse i mačke, čija prva faza može biti stavljena u funkciju u junu, nakon što je grad za njegovu izgradnju ove godine izdvojio iz budžeta 15, a 2016. godine namenio još 10 miliona dinara.

Iako je svih 136 pasa smeštenih u subotičkom azilu vakcinisano, sterilisano i čipovano, a 27 i udomljeno, problem prisustva i ujeda lutalica, trajno može biti rešen tek kada vlasnici prestanu da izbacuju na ulice svoje neželjene ljubimce.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.