Svaki treći vetrogenerator u Evropi iz Subotice

Izvor: YU-Build.rs, 23.Dec.2015, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki treći vetrogenerator u Evropi iz Subotice

Subotica -Svaka treća vetrenjača u Evropi ima generator koji je proizveden u Subotici, dok je do sada u Simensovoj fabrici proizvedeno više od 18.000 generatora za vetroelektrane.



Siemens fabrika u Subotici je u svojoj 12. godini poslovanja nastavila sa dobrim rezultatima, poručeno je iz ove kompanije. Tokom godine zabeležen je i porast broja porudžbina generatora za vetrenjače usled potražnje >> Pročitaj celu vest na sajtu YU-Build.rs << na svetskom tržištu.

"Zahvaljujući tome došlo je do povećanja obima poslovanja i povećanja broja zaposlenih. Fabrika u Subotici je jedna od najvećih u čitavom Siemens sistemu i predstavlja pravi primer uspešne proizvodnje u našoj zemlji. Siemens trenutno upošljava oko 1.500 ljudi u Srbiji",  rekao je generalni direktor Siemensa u Srbiji, Udo Ajhlinger.

Dodao je da je kompanija od jula do decembra 2015. godine zaposlila 309 novih radnika u subotičkoj fabrici koja trenutno zapošljava 1.322 radnika. Fabrika vetrogeneratora ove godine je kompaniji Siemens u Srbiji omogućila poziciju jednog od top pet izvoznika.

Siemens Srbija ulaže u lokalnu zajednicu kroz projekat dualnog obrazovanja, investirajući u edukaciju i praktičnu nastavu srednjoškolaca za poslove koji zahtevaju posebne tehničke veštine.

"Tokom 2014. godine, praćeno inicijativom Siemensa, kao i potrebama fabrike vetrogeneratora, novi obrazovni profil bravar-zavarivač uveden je u Tehničku školu "Ivan Sarić" u Subotici. Profil je uveden u sklopu projekta uvođenja novih obrazovnih profila u školskom sistemu koji je pokrenula Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ), uz podršku Vlade Nemačke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja", ističe Ajhlinger.

Počevši od septembra 2015, tokom druge godine svog školovanja, učenici su otpočeli sa praktičnom nastavom u Siemensu, ali i drugim fabrikama koje podržavaju ovaj program. Od 17 učenika u razredu, njih 8 se nalazi na praktičnoj nastavi u Siemensu, gde dva puta nedeljno uče više o samom proizvodnom procesu u fabrici. Nakon završetka srednje škole, ove mlade osobe će predstavljati kvalifikovane radnike sa većim mogućnostima za zapošljavanje, ističu u Simensu.

Dugoročni cilj ove saradnje je da učenici koji pohađaju obrazovni smer bravar-zavarivač prođu praktičnu obuku, sa mogućnošću zaposlenja u Siemensu.

Autor:Sandra Iršević


Izvor:RTV


Nastavak na YU-Build.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta YU-Build.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta YU-Build.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.